Det var närmast olidligt varmt i gymmet i Las Vegas. Rapparen 50 Cent var där. hbo fanns på plats med sina kameror. Men framför allt var Floyd Mayweather där – en av de högst rankade och den bäst betalde boxaren genom tiderna.
För Badou Jack var det hans livs chans. Visserligen hade han vunnit sina tio första matcher som proffsboxare, men 2012 var de stora vm-matcherna och de stora pengarna fortfarande bara en ouppfylld dröm.
Ingen i lokalen visste särskilt mycket om honom. Han kallades Badou Jack och verkade vara en hygglig 29-årig boxare från … Schweiz? Eller var det Sverige? Hans pappa kom från Afrika. Någon sa att Badou hade tävlat för Gambia i os i Peking 2008.
Alla runt ringen skrek och hetsade de båda boxarna när sparringen började mellan den okände svensken och den erfarne mellanviktsstjärnan Andre Dirrell. Badou Jack minns att det gick rätt bra, trots att han inte riktigt var på sin motståndares sportsliga nivå. Men Floyd Mayweather gillade vad han såg, det var det viktigaste ändå.
Sex år senare skuggboxas Badou Jack i luften innan han hittar en bekväm halvliggande ställning i en skinnsoffa. Under de följande två dagarna kommer jag att upptäcka att Badou Jack skuggboxas oavbrutet. Nästan alla vardagliga aktiviteter följs av en slagserie i luften, och när han gör det tycks han försvinna in i sin egen värld.
Vi är i hans svit på 25:e våningen på det exklusiva lägenhetshotellet Palms Place i centrala Las Vegas.
Ett bord i vardagsrummet är fyllt av vitaminer, gasbindor och varuprover av det kosttillskott, Ripper nutrition – champion approved, som Badou Jack precis håller på att lansera. Hans egen villa ligger bara tio minuter bort med bil, men det är här han bor under de träningsintensiva två månaderna som blir upptakten till hans livs viktigaste match.
Badou ler lite åt minnet från den där sparringen för sex år sedan, den som blev hans biljett till proffsboxningens toppskikt. Det sägs att han gjorde armhävningar mellan ronderna i stället för att vila, och Badou minns att han medvetet showade lite för att imponera på Mayweather. Showen betalade sig – efter att ha sett honom sparras den dagen skrev boxningslegenden in Badou Jack i sitt exklusiva stall med proffsboxare och blev hans beskyddare.
I dag beskriver Badou sin fyra år äldre promotor som ”storebror och vän”. De bor nära varandra och har rest en del ihop.
– Floyd behöver inte pengarna han får från oss i stallet. Han gillar att hjälpa unga boxare.
Badou sätter sig upp i soffan och fortsätter:
– Det finns inte många boxare som tjänar 300 miljoner dollar under hela sin karriär. Eller 100 miljoner. Skulle man lyckas tjäna tio procent av vad Floyd Mayweather har tjänat har man lyckats bra. Men vi jobbar på det. Floyd har inte tagit särskilt mycket stryk heller. Han har tjänat mest pengar genom tiderna och har tagit väldigt lite stryk. Alla boxare som har något i huvudet vill ha en karriär som hans.
Floyd Mayweathers stall heter passande nog ”The Money Team”, och livet som proffsboxare påminner om att driva ett företag. Firman Badou Jack har stora intäkter, men de är oregelbundna och i värsta fall osäkra. Utgifterna är inte obetydliga, han har många personer som jobbar för honom inför en match – promotor, manager, olika tränare, en massör och en kock. Han måste betala flygbiljetter och lön till de boxare han ska sparras med i sin träning.
Jämfört med många andra elitidrottare, som exempelvis fotbollsspelare, är proffsboxarens tillvaro inte bara mer riskfylld rent fysiskt, i och med att en enda felbedömning i ringen bokstavligen kan kosta dig livet. Det innebär också större osäkerhet ekonomiskt.
Badou konstaterar att alla professionella fotbollsspelare har lön, oavsett hur det går för dem på planen. Inom boxningen är det bara vinnarna som tjänar något överhuvudtaget. Har du tur kan du gå två till tre matcher per år.
– I Floyd Mayweathers stall är det just nu nästan bara mig som det går bra för och som tjänar pengar. Många boxare tvingas till extrajobb, som att köra Uber, för att få det att gå ihop, säger Badou.
Exakt hur mycket pengar han får för sin kommande titelmatch är ”inte riktigt klart”, men hans förra fajt var värd runt 6 miljoner kronor.
– Jag tror att vi förhandlar om det sista nu. Floyd tar hand om mig på ett bra sätt, jag litar på honom.
Badou Jack växte upp i Gamla stan och på Södermalm i centrala Stockholm. Hans pappa är från Gambia, men han växte upp med mamman Eva, som är konstnär med abstrakt måleri som specialitet och målningar hängande på i princip alla sjukhus i Stockholmstrakten.
– Jag skulle inte säga att jag har haft en tuff uppväxt. Jag har vuxit upp med min mamma, vi var väl inte rika men jag gissar att det var normalt. Min mamma har tagit hand om mig på ett väldigt bra sätt.
Under uppväxten var Badou Jack mest intresserad av ishockey, men i 17-årsåldern hängde han av en slump med sin kompis Michel för att testa boxning på den legendariska klubben Stockholms aif.
– Michel slutade rätt snart men jag fortsatte. Jag kände direkt att det här var min grej. Min tränare tyckte att jag hade talang och sedan dess har jag kört hårt. Det började med att jag tänkte att jag skulle testa att gå en match. Sedan vann jag mina första 20 matcher som amatör. Jag vann junior-sm, stora sm fem, sex gånger. Sedan blev det landslaget, vm och em.
Sedan blev han proffs. Med amerikanska mått mätt har Badou tagit världsmästartiteln flera gånger om. Vinner han mot den 40-årige Adonis Stevenson – som gjort motståndare medvetslösa med ett enda tungt slag – blir han trefaldig världsmästare i två olika viktklasser. Det är något som ingen svensk boxare kommit i närheten av tidigare.
Din nästa motståndare Adonis Stevenson har lyckats behålla sitt världsmästarbälte länge genom att välja lätta motståndare.
– Jag är motsatsen till honom, jag vill gå så tuffa matcher som möjligt. Jag presterar bättre när jag möter bra motstånd. Just nu går allt bra. Varför backa? Jag har mött fem världsmästare i rad, det här blir min sjätte. Efter det hoppas jag att få möta en till.
Badous självsäkerhet är av det slaget som tycks bottna i en trygghet snarare än hävdelsebehov. Han pratar med ganska låg, ibland nästan viskande röst, och under de dagarna vi umgås kommer han att visa sig långt mer blygsam, avvaktande och vänlig än den sida man ser i ringen – den brutala boxningsstil som gett honom smeknamnet ”The Ripper”.
När Badou klev in genom dörren för en halvtimme sedan hade hans inhyrda kock en tallrik med sex små tacos klar åt honom. Att alltid behöva hålla koll på exakt vad och hur mycket – eller snarare hur lite – han äter tycker han är det absolut jobbigaste med att vara profssboxare.
Under måltiden småpratar han oavbrutet med sin andretränare Mike Leanardi, som aldrig tycks vara längre bort än någon meter. Han hämtar is till ishinken som alltid är med på träningspassen, han håller ordning på logistiken och peppar Badou oavbrutet.
Nu kretsar samtalet kring Anthony Joshua, en vän till Badou, som ska gå en stor titelmatch om några dagar med miljoner tv-tittare hemma och 90 000 åskådare på arenan. Badou har hört att Joshua är nervös.
– Han har ju för fan knockat Vladimir Klitschko, vad har han att vara orolig för, säger andretränaren Mike och vänder kepsen med Badou Jack-tryck bak och fram.
Men med facit i hand har varje proffsboxare all anledning att vara orolig inför en match. Statistiken över dödsfall orsakade av boxningsmatcher är mörk, och bara 2017 dog två boxare som följd av sina matcher.
– Det stämmer att man riskerar livet i ringen, det kan hända allvarliga saker i boxning. Men det är sporten som jag har valt. Jag har kommit till den högsta nivån som finns, nu gäller det att tjäna så mycket pengar som möjligt. Men att inte skada sig är givetvis nummer ett, säger Badou.
Hur gör man för att inte skada sig?
– Man ser till att inte bli träffad. Men det är lättare sagt än gjort. Det gäller att ha ett bra försvar. Men ”the name of the game” är att jag slår dig och du slår mig. Det är en ”hurt business”. Den här sporten går ut på att träffa sin motståndare utan att själv bli träffad.
Har du tagit skada av boxningen?
– Nej, inte alls. Bara småskador på mina händer, sådana grejer, säger Badou samtidigt som han knyter sin högra näve och rätar ut fingrarna.
– Jag har inte en sådan stil.
Det började med att jag tänkte att jag skulle testa att gå en match. Sedan vann jag mina första 20 matcher.
Floyd Mayweathers gym ligger i ett oglamoröst område, tio minuter i bil från centrala Las Vegas. En resebyrå och en kinesisk sunkkrog är närmaste grannar. Gymmet består av två stora boxningsringar, några få styrketräningsredskap och ett trettiotal vita trädgårdsstolar i plast. Vid lunch öppnar det för allmänheten, innan dess är det bara Badou och hans team som har tillgång till lokalerna.
Först på plats är andretränaren Mike Leanardi, som berättar att kändisar som Jake Gyllenhaal och Christina Aguilera har varit här och tittat på när Floyd Mayweather har tränat inför sina matcher. Han säger att han pratade med Badou Jack vid halv tio i går kväll, då var han helt slut. Det är som vanligt när han precis dragit i gång det två månader långa träningslägret som ska få Badou Jack både i fysisk form och några kilo lättare.
Vid 10.30-tiden kommer Badous boxningstränare Lou Del Valle. 1997 var han världsmästare i samma viktklass som Badou tävlat i. Han ser minst tio äldre ut än sina 49 år. Medan Mike Leanardi går och fyller en röd plasthink med is lindar Lou Del Valle sina händer med gasbindor för att han ska kunna stå emot Badous hårda slag på mitsarna.
Strax efter Lou Del Valle kommer Badou. Han har en röd huvtröja uppdragen över huvudet och ser koncentrerad ut. Alla hälsar på varandra med olika typer av manliga handslag. Badou tar med sin telefon till en stor högtalare och sätter på den jamaikanska dancehallstjärnan Vybz Kartel på öronbedövande volym, medan Lou Del Valle värmer upp genom att lekfullt boxas på en sandsäck. Badou är redan ombytt och börjar omsorgsfullt linda sina händer med gasbindor och tejp.
Träningen börjar med att Badou skuggboxas ensam, sedan slår han olika slagserier på Lou De Valles mitsar. Först lugnt, sedan allt hårdare, tills Mike Leanardi skriker ”Time!” och det är dags att vila.
Tanken är att vänja Badous kropp vid en boxningsrond som är tre minuter lång. Men i stället för att vila en minut, som i en boxningsmatch, får Badou bara vila 30 sekunder.
Jag slog ned honom, men han vann på poäng ändå. Sådan är boxningen.
Åtta ronder senare tar Lou Del Valle på sig ett skydd för kroppen som gör att han ser ut som en hockeymålvakt.
– Kom igen, gör något! vrålar han till Badou, som svarar med att mata tunga slag i magen på sin tränare.
– Time! skriker Mike Leanardi. Badou tar av sig handskarna och går bort till andra sidan av gymmet för att köra vidare med en boxningsboll och göra olika typer av magövningar.
Svetten dryper från Lou Del Valle, som fiskar upp en cigarrett och en tändare ur sin väska. Jag gör honom sällskap ut på parkeringen där han pustar ut med en rökpaus.
– Jag har hängt ihop med Badou länge. Vi bodde ihop ett tag, jag brukade laga mat åt honom. Han är i bättre form än vad han brukar vara vid den här tidpunkten i sina förberedelser. Jag är säker på att han kommer att vinna sin match.
Klockan har blivit 12 och det strömmar in folk till gymmet för att träna. Lou Del Valle skriker skämtsamma hot till en del bekanta om att han ska slå ner dem.
Han berättar om sin egen karriär: uppvuxen i tuffa kvarter i Bronx i staden New York, började boxas på allvar i 20-årsåldern. Karriären gick spikrakt uppåt, han var en naturlig ”streetfighter”, och när han var 27 var han världsmästare. Då fick han ett erbjudande om att möta den tidens överlägset bästa boxare – den dubble världsmästaren Roy Jones, som då hade knockat utmanare på löpande band i flera år och hade två mästarbälten. Lou Del Valle fick bara en dryg månad på sig att förbereda sig för matchen, vilket i boxningssammanhang är alldeles för kort tid. Men han hade 1,2 miljoner skäl till sitt beslut.
– Jag har varit fattig hela livet, det gick bara inte att tacka nej till så mycket pengar för mig.
Till slut blev det bara 850 000 dollar i lön, eftersom Lou Del Valles manager och promotor lurade honom.
– The motherfucker was doubledippin’, väser Lou Del Valle och suger i sig det sista av sin cigarrett. Uttrycket hänvisar till någon som tar betalt två gånger. Lou Del Valle förlorade matchen men var den första boxaren som slagit ned Roy Jones.
– Jag slog ner honom, men han vann på poäng ändå. Sådan är boxningen. Jag hade en bra karriär, men den skulle kunnat vara så mycket bättre om jag hade haft rätt människor bakom mig, säger Lou Del Valle, som inte tror att Badou kommer att hamna i samma problem som han själv.
– Han är i goda händer. Om han inte hade varit i Floyds Mayweathers stall tror jag inte att han hade fått chansen att bli världsmästare så snabbt.
här, på universitet.
År 2004 engagerade sportkanalen espn en expertpanel för att ranka världens 60 vanligaste sporter i svårighetsgrad. Expertpanelen, som bestod av både atleter och idrottsforskare – bland annat från den amerikanska olympiska kommittén – enades om att världens mest krävande sport är boxning.
De kategorier som mättes var bland annat uthållighet, styrka, kraft, snabbhet, smidighet, motståndskraft, koordination och strategiskt tänkande. Boxningen ansågs extremt krävande på alla fronter. Att konstant slå mot ett hårt motstånd i tre gånger tolv minuter, och samtidigt stå emot lika hårda slag mot din kropp, är inte möjligt utan att ha en fysik på absolut topp.
Men den kategori där boxning verkligen stack ut, och bara rankade lägre än rodeo, skidhopp och motorsporter som Formel 1, var mod. Som tidigare nämnts innebär varje sekund i en boxningsmatch en livsfara. Men när jag frågar Badou Jack om rädslan aldrig får fatt i honom svarar han nej.
– Är man rädd ska man inte hålla på med boxning.
Det måste du säga. Men är det sant?
– Självklart. Visst kan man bli nervös, men jag har bra matchnerver, jag kan kontrollera det där. Det spelar ingen roll om jag boxas om miljoner dollar och ett mästarbälte inför miljoner tv-tittare. För mig är en matchdag som vilken dag som helst.
Hur återhämtar du dig efter en match? Man är väl i det närmaste misshandlad?
– Det beror på hur tuff matchen varit, om det har varit jämnt behöver man vila lite grann efteråt. I den senaste matchen körde jag över min motståndare i den femte ronden. Det enda jag kände efter den matchen var att jag hade lite problem med mina händer.
Röster om Badou Jack
Stephan Rimér
Vd för Idrottsgalan.
– Badou Jacks otroligt fina prestationer och meriter har nog inte fått det genomslag de förtjänar. Jag tror att det beror på flera saker, att han bor och tävlar utomlands och att boxning inte är så stort här i Sverige för tillfället. Proffsboxning har ju varit förbjudet. Man kan konstatera det inte alltid är så att den idrottsliga prestationen står i relation till genomslaget i medier och i olika tävlingar.
Stefan Alfelt
Boxningsexpert på Sportbladet.
– Han är komplett som boxare och tar inga onödiga smällar. Han har tagit sig an många tuffa motståndare och hela tiden vunnit.
Trots alla framgångar känns han lite underskattad i Sverige. I den internationella boxningsvärlden nämns Badou Jack som en av de bästa boxarna. Det bara är Ingmar Johansson som kan jämställas med Badou Jack inom svensk boxning vad gäller meriter.
Det är svårt att jämföra idrottare från olika tider, men Badou har gått fler och vunnit fler vm-matcher än Ingo.
Anthony Yigit
Expertkommentator Viasat Sport och Europamästare i lätt weltervikt.
– Badou Jack har överträffat folks förväntningar genom hela sin karriär. Han boxas på ett mycket lugnt och taktiskt sätt, hans styrka är att han läser av sina motståndare perfekt och sätter press på deras svagheter. Jag tror att Badou Jack kommer att fortsätta tysta sina tvivlare och utvecklas som boxare.
Andreas Arash Naderi
Badou Jacks agent & bästa vän.
– Badou har överträffat allt och alla, gång efter gång överträffat. Mot alla odds dessutom.
Hans motto är ”ge aldrig upp, oavsett vad”. Det är en sådan mentalitet och styrka som gör honom unik och till dem han är. Kontentan är att Badou vänder alla motgångar till framgång. Han är inte bara min bästa vän och broder utan likväl en förebild och källa till motivation.
Efter dagens första träningspass går Badou ut i solskenet och blippar upp låset på sin mattsvarta Tesla. Hemma på Palms Place har hans kock diskat tacotallriken ren och lämnar sviten efter att de kommit överens om vilken tid frukosten ska serveras nästa dag.
Badou ringer ett kort Facetime-samtal med sin fru. När de avslutat samtalet säger han att det är jobbigt att vara borta från familjen så länge.
– Det är första gången som vi gör så här, jag brukar bo hemma annars. Men familjen finns nära och jag kommer att åka hem under helgerna för att kolla läget. De kommer säkert till gymmet också ibland. Men nu är det fullt fokus på matchen. Sedan ska jag vara ledig i två månader.
Du har två små barn och utsätter dig för något som är livsfarligt. Din son Malik är tio dagar gammal, känns det annorlunda att boxas som nybliven tvåbarnsfar?
– Det är bara extra motivation. Nu kämpar jag för andra människor också, inte bara mig själv. Jag har redan blivit världsmästare i två olika viktklasser. Jag skulle kunna sluta nu och känna mig nöjd. Men nu gäller det att tjäna så mycket pengar som möjligt för att kunna säkra sin framtid, säger Badou Jack.
Det finns inte många proffsboxare som fortfarande boxas i sena 30-årsåldern, och bara ett fåtal procent tjänar så mycket pengar under sin boxningskarriär att de kan leva på dem när karriären är slut. Det är därför så många fortsätter långt efter att de borde ha slutat – de har helt enkelt inget val.
Det är en ’hurt business’. Den här sporten går ut på att träffa sin motståndare utan att själv bli träffad.
– Man kan säga att jag är i början av slutet på min karriär. Det kanske blir två, tre år till. Man vet inte hur man kommer att känna sig efter nästa match. Mitt mål är att ta alla bälten inom lätt tungvikt och sedan kanske flytta upp en viktklass och försöka få en titel där. Jag vill kunna sluta med boxningen för att jag vill det, inte vara tvingad att fortsätta för att jag måste tjäna mer pengar. Därför har jag smart folk runt omkring mig som hjälper mig, säger Badou Jack.
Tillsammans med vännen Amer Abdallah, som är världsmästare i kickboxning, har Badou Jack startat projektet med kosttillskotten, och han berättar att de har andra grejer på gång.
Klockan är halv tre på eftermiddagen. Om ett par timmar är det dags för dagens andra träningspass för Badou, innan dess ska han svara på sina mejl och sms och se på Netflix. Kanske ska han sova en stund om han får tillräckligt med lugn och ro.
Att hålla på med en individuell sport är mentalt tufft. Du har bara dig själv att skylla om det går dåligt, och inga lagkamrater som stöttar och peppar dig under träningen. Det är därför andretränaren Mike Leanardi hela tiden följer Badous träning och ungefär varannan minut skriker ”Looking good, champ!” eller något liknande.
Strax efter fem på eftermiddagen promenerar han med Badou mot gymmet på University of Nevada. Fystränaren Larry Wade, en före detta elitidrottare med häcklöpning som specialitet, är också med. Han har en mörkblå träningsoverall och solglasögon på sig, oavsett om han är utomhus eller inomhus.
Efter att ha dragit på sig en toppluva börjar Badou med en nackövning för att stärka musklerna som behövs för att kunna tåla hårda slag mot huvudet.
Ute på löparbanorna blir första uppgiften att värma upp i fyra varv. Under tiden pratar Larry Wade med Mike Leanardi om taktiken i den kommande matchen och vilken typ av träning Badou behöver just nu.
Varje gång han varvar löparbanan vrålar Mike Leanardi ”Nice go, champ!” åt Badou.
– Jag tar in all information och sätter ihop ett perfekt träningsprogram. Behövs snabbhet? Det fixar jag, säger Larry Wade som betonar att det är viktigt att inte köra för hårt. Bygger Badou för mycket muskler på fel ställen riskerar balansen i boxarkroppen att rubbas.
Badou lufsar förbi och försvinner ut på ännu ett varv.
– Keep it up, baby! vrålar Larry Wade.
Mike Leanardi säger att Badou Jack har en europeisk boxningsstil, och att hans stora tillgång är fysiken.
– Det spelar ingen roll hur matchen börjar, Badou vinner alltid. Han bryter ned sina motståndare.
När Badou Jack är klar med uppvärmningen kör han intervaller runt banan i 20 minuter. Det ser otroligt jobbigt ut.
– Många boxare säger att de vill ha så tufft motstånd som möjligt men det är få som verkligen menar det. Badou är annorlunda. Han behöver det för att hålla sig mentalt skärpt, säger Mike Leanardi medan Badou Jack spurtar på upploppet, som blir dagens sista intervall.
Passet avslutas med styrketräning och stretching i redskapsskjulet. Badou grinar illa när Larry Wade hjälper honom att stretcha ut musklerna i rumpan.
En skallig man i 40-årsåldern med mjukisbyxor ansluter till sällskapet. Det är Amer Abdallah, Badous affärspartner som han har lanserat kosttillskotten Ripper nutrition ihop med. Han har med sig en specialupplaga av kosttillskottet som hånar den kommande motståndaren Adonis Stevenson. ”Plan B är bra för återhämtning efter att ha förlorat en världsmästartitel, det hjälper mot den orolighet som kommer av att inte längre kunna undvika de bästa boxarna”, står det på förpackningarna.
Strax efter sex är dagens träning klar och gänget släntrar ut till sina bilar på parkeringen. Motorhuven får duga som skrivbord när Badou Jack skriver på några affärspapper som Amer Abdallah haft med sig.
När alla har åkt hem sitter Badou kvar i bilen i några minuter och svarar på sms. En vanlig dag på kontoret är över.
Boxningens mästarbälten
Det finns två sorters boxning: amatörboxning och proffsboxning. Inom amatörboxningen går man färre ronder och använder mer skydd. Det är från amatörboxningen man kan bli uttagen i landslaget och tävla i os.
Den som kan och vill gå vidare inom boxningen hamnar inom proffsboxningen, som är störst i usa och England.
Varför finns det så många olika bälten och världsmästartitlar inom proffsboxningen? Därför att det handlar om pengar och därför att boxningsvärlden inte har kunnat enats om enda organisation.
De fyra stora boxningsorganisationerna är ibf, wba, wbo och wbo (förkortningarna betyder ”World boxning” eller ”International boxning). Alla fyra organisationerna har egna mästare. Det finns 17 olika viktklasser att välja mellan. Vilken organisations mästare som rankas högst varierar från tid till annan. I Sverige har proffsboxning varit förbjuden sedan den 1 januari 1970. Men från och med den 1 januari 2017 är proffsboxning tillåtet, förutsatt att man har tillstånd från det län där matchen anordnas. En match ska vanligen vara fyra ronder, det går i vissa fall att få dispens för längre matcher.
Vid halv elva dagen därpå är alla samlade igen. Larry Wade har bytt tränings-overall men har solglasögonen på i det mörka gymmet. Lou Del Valle smuttar på en stor hämtkaffe. Mike Leanardi har som vanligt på sig svarta kläder som det står ”Team Jack” i guldskrift på.
Det är dags för sparring, och boxaren Sam Clarkson jr från Dallas är på plats för att köra åtta träningsronder mot Badou Jack. Han har sin pappa och tränare, Sam Clarkson sr, med sig. Både far och son har gott om tatueringar.
Efter tio minuter anländer Badou Jack och hälsar artigt på alla innan han sätter på dancehallmusik på öronbedövande volym. Efter lite luftboxning lindar han omsorgsfullt sina händer och värmer koncentrat upp ensam.
– Time! skriker Mike Leanardi och sparringen är i gång.
De båda boxarna har hjälmar och stora vadderade handskar för att inte skada sig. Stämningen i rummet blir plötsligt en annan, det går nästan att ta på aggressiviteten. Vad man än tycker om boxning finns det en uppslukande, primitiv urkraft i den som höjer pulsen.
Ronderna går och Badou Jack maler sakta men säkert ned sin motståndare, som nu ser både utmattad och svettig ut. Alla i Badou Jacks ringhörna skriker att han ska göra slut på sin motståndare.
– Han kommer undan, gör slut på honom! ropar Mike Leanardi.
– Sluta leta efter det perfekta slaget. Kom igen nu! vrålar Lou Del Valle.
I slutet av åttonde ronden träffar Badou hårt med en uppercut, men till slut är det över och Sam Clarkson klarar sig oskadd.
– Adonis Stevenson kommer att få det väldigt tufft, säger Sam Clarkson mellan de snabba andetagen och ber om ursäkt för att han stänker svett på mig och mitt anteckningsblock.
I omklädningsrummet berättar Lou Del Valle hur han ser på Badous match mot Adonis Stevenson den 19 maj.
– Vi boxas på bortaplan i Kanada, det är alltid riskfyllt. Det säkraste är att knocka honom, man vet aldrig hur det är med domarna på bortaplan.
Taktiken är att nöta ned hans försvar för att sedan låta Badou Jacks tunga slag sänka honom. Med tanke på hur trött dagens 14 år yngre sparringpartner såg ut efter åtta ronder låter det klokt. – Alla som möter Badou ser så där trötta ut. Hans fysik och uppenbarelse bryter ned folk. Det är hans gåva som boxare. Det är sällan som en boxare blir bättre efter att de fyllt 30 år, men med Badou är det faktiskt så.
Badou kommer in i omklädningsrummet och byter om, och jag frågar Lou Del Valle vad han som tränare är mest orolig för inför matchen.
– Hans vänster. Det är allt. Vi måste hela tiden röra oss bort från hans vänster, det var det vi tränade på i dag. Men det kommer att gå bra, han är en endimensionell boxare. Och jag har den bästa boxaren i världen.
Många boxare säger att de vill ha så tufft motstånd som möjligt men det är få som verkligen menar det.
Har Stevenson knockat många motståndare?
– Han träffar hårt, men jag har inte sett några knockar, säger Lou Del Valle.
– Det har jag, ropar Badou Jack från andra sidan omklädningsrummet. Jag har sett ganska många knockouts.
En kvart med bil utanför centrala Las Vegas blir man påtagligt medveten om att staden ligger i öknen. Landskapet är torrt. Badou Jacks 500 kvadratmeter stora villa byggdes för två år sedan och ligger i ett inhägnat område med uniformerade vakter.
Inomhus ser det ut som hos vilken småbarnsfamilj som helst. Leksaker lite huller om buller och alltid ett par tvättmaskiner i gång. En hund skäller. Ute i trädgården busar Badou Jack med sin dotter genom att stänga av och på en fontän i poolen. Förutom hans fru och de två barnen finns också barnens morbröder och parets mammor på plats.
Badous mamma Eva har lite resfeber, om en timme ska Badou skjutsa henne till flygplatsen. Innan dess vill hon samla ihop storfamiljen intill poolen vid uteplatsen för att ta bilder.
Hon har uppfostrat Badou ensam, och minns ett barn som alltid var totalt hängiven det som intresserade honom för tillfället. Var det Ture Sventon som gällde så var det Ture Sventon som gällde. Eller Michael Jackson. Sedan var det hockey som betydde allt. Och sedan boxning.
Hon tycker att det känns som om många i Sverige inte verkar ha förstått att Badou hade en lång idrottskarriär i Sverige innan han flyttade till usa.
– Han blev väl svensk mästare sex år i rad. Han reste ju runt hela världen. Och när han kom hem stod han där i hallen med en ny guldpokal, säger mamma Eva som misstänker att det finns de i Sverige som tror att Badou är amerikan.
– Det är synd, för jag tycker att han kanske inte uppskattas som han borde.
Den relativt blygsamma uppmärksamheten som multivärldsmästaren Badou Jack har fått på hemmaplan tror han själv beror på att folk i Sverige har dålig koll på proffsboxning.
– Det visas inte så mycket boxning på tv och jag bor inte i Sverige så … ja. Men kanske skulle jag haft större chans på Idrottsgalan om jag hade haft blont hår och ett svenskt namn, säger han.
Hon verkar bäva en aning inför nästa match, och tycker att motståndaren Adonis Stevenson ser ”mycket otäck” ut.
– Men jag vet att han är så mentalt stark att han klarar det här. Jag ser matcherna på tv, jag skulle inte våga se en match live. Jag tror inte att Badou skulle vilja ha mig på plats heller.
Hans mamma säger att hon är imponerad av vad Badou har gjort med sitt liv och boxningskarriär.
– Han har verkligen satsat på det här, han har byggt det här huset. När han var liten hade en liten nalle som han byggde ett hus till i kartong. Varje dag gjorde han en ny liten möbel. Nu har han byggt det här huset till sin familj.
Jag stannar kvar och pratar med Badous fru Yasemin, som är uppväxt i Sala i Sverige och sedan studerade till inredningsarkitekt i Los Angeles. Det var där hon träffade Badou 2013, på en tillställning efter en ufc-gala där han var med Floyd Mayweather. Hon säger att hon vill att han ska få fortsätta bli så bra han kan inom boxningen. Även om det är tufft för henne att sköta om två barn själv känns det rätt att Badou har flyttat ut ett par månader för att kunna förbereda sig för nästa titelmatch.
– Han måste kunna sova ostört för att orka träna så mycket. Men det går bra, hans mamma har ju varit här. Och min mamma stannar hos oss tills matchen är över.
Till skillnad från Badous mamma gillar Yasemine att se matcherna live.
– Jag gillar att vara på plats. Men det blir svårare och svårare att se matcherna eftersom de blir allt tuffare.
Han säger att det kan vara max tio matcher kvar.
– Sa han det? Det verkar variera hela tiden, det beror nog på vilket humör han är på. Ibland säger han en match, ibland fyra. Eller fler, säger Yasemine som hoppas att det bara blir ett fåtal fler matcher.
– Givetvis stöttar jag hans satsning på boxningen till 100 procent. Men han blir ju äldre, och jag tror inte att han kommer att orka med dieten som krävs för att han ska hålla vikten.
Badou har varit professionell boxare under den tid som paret har varit tillsammans. Men det är ändå stor skillnad på det liv de lever nu och hur det var före genombrottet. Yasemin tror att Badou nu har alla förutsättningar för att kunna bygga upp ett liv och en karriär även efter boxningen.
– Han gör saker och ting lite annorlunda än många andra boxare. Han är smart och tänker på framtiden redan nu, säger hon.
Vi säger adjö till familjen Jack och åker till lägenhetshotellet Palms Place, där Badou kör styrketräning under övervakning av fystränaren Larry Wade och andretränaren Mike Leanardi.
– Du har hängt med oss ett par dagar nu och lärt känna Badou lite grann, eller hur? Han är ju en otroligt fin och trevlig kille, det tycker alla som träffar honom, säger Mike Leanardi. Men grejen är att han är mycket tuffare än vad folk tror. Badou kan vara extremt aggressiv i sina matcher.
Vi går ut på balkongen i den ljumma sommarkvällen. Badou luftboxas och försvinner in i sin egen värld igen. Rakt fram syns Las Vegas Hilton, där Elvis Presley gjorde de flesta av sina shower i början av 1970-talet. En bit bort ligger det klassiska gröna hotellet mgm Grand, där Badou mot alla odds försvarade sin titel mot britten George Groves för knappt tre år sedan. Tittar Badou till höger ser han vägen som leder till huset där familjen bor sedan två år.
Badou går in i lägenheten och bläddrar igenom nyheterna på Netflix, han har redan sett det mesta.
Om ett par månader ska han vara tredubbel världsmästare och utan tvekan Sveriges mest meriterade proffsboxare genom tiderna. Gör han bara det han ska fram till den 19 maj så blir det så i alla fall.
Taking care of business, som Elvis skulle ha sagt.
Badou Jack
Ålder: 34 år.
Född: Gamla stan i Stockholm.
Bor: Las Vegas.
Familj: Frun Yasemin, dottern Malaniyah, 2 och nyfödda sonen Malik. Åtta halvsyskon, två på mammans sida och sex på pappans sida.
Smeknamn: ”The Ripper”. Namnet fick han under sin tid som amatörboxare. Hans stil med tunga kroppsslag ”rev sönder” motståndarna. Sedan lät det tufft med ”Jack the Ripper”.
Läs hela artikeln
Köp artikeln och läs när du vill. Fysiska prenumeranter får också tillgång till ett år gamla artiklar.
Redan kund?
Logga in för att komma åt dina artiklar och betalningsalternativ.
RELATERADE ÄMNEN
Sport