En rosa leksaksbil, en klocka i silikon och en Furbyleksak. De mjuka, formerna från barndomen har fått följa med konstnären och formgivaren Mimmi Blomqvist in i ateljén. Om hon på den tiden sydde ormar av gamla strumpor, gjuter hon i dag keramik, svarvar trä och handblåser glas som formar lampor, skålar, vaser, och pallar. Trots att hon nyligen gick ut Konstfack har hon lyckats skapa ett helt eget formspråk, och blivit anlitad av ikoniska företag som Kosta Boda och Svenskt Tenn. Inspirationen hämtar hon från bruksartiklar som förenas med det skulpturala.
– Jag älskar mjuka former. På Konstfack försökte jag sätta ord på det. Det är viktigt att formerna är snälla, det får inte bli för plojigt, jag gillar en elegans kopplat till det. Jag syr till exempel formar som jag sedan gjuter keramik i. Då blir de automatiskt bulliga och roliga, säger hon.
Nyligen släppte hon kollektionen Sirkka – döpt efter hennes farmor – för Svenskt Tenn: en pall i svarvat massivt trä, en taklampa i mässing och opalglas samt glasskålar i två storlekar. Det var i hennes eget hem hon hittade idéerna.
– Vad behöver jag själv? En lampa över ett matbord! Hem är spännande, och något som hela tiden förändras. När jag var barn var det tråkigaste som fanns att titta på möbler. Men i dag förstår jag min pappa – att man kan ha saker man drömmer om att byta ut, och sakta men säkert få till en känsla. Det går inte att trycka på en knapp eller köpa sig till det. Enligt mig går det inte att bli färdig med ett hem förrän man har levt ett liv.
Vad vill du ändra på i branschen?
– Jag önskar att jag kunde tjäna det dubbla, och att det var lättare att ta sig in på marknaden. Flyger en produkt kanske det blir fördelaktigt med royalties. Men med all den tid och kärlek som jag lägger in i ett designprojekt räcker det inte alltid till.
Vad betyder din farmor Sirkka?
– Hon har varit en nära vän till mig under uppväxten. Under min högstadietid fick hon Alzheimers. Jag vet inte om det påverkat mig, men jag fick en känsla av att jag måste spara och minnas saker med henne. Det var en stress för att hon sakta försvann. Hon kom till Sverige som krigsbarn från Finland. Hennes rötter har inspirerat mig mycket. Kulturen är rik – finska barnsagor har gett mig mycket, och 1960-talsglaskonst från Finland är bland det bästa vi har.
RELATERADE ÄMNEN
Design