Varför kör många elbil men desto färre elbåt?
– Jag hade precis samma tanke när jag började på Volvo Penta för fem år sedan. Men det tar längre tid för marinbranschen att skapa förutsättningarna för elektrifieringen och det är huvudsakligen på grund av de unika tekniska och operationella utmaningarna som marinmiljön medför. Man kan jämföra det med att köra i ständig uppförsbacke. Man regenererar ingenting heller, för man får ju aldrig någon nedförsbacke, i motsats till när man kör en bil. Dessutom behövs en fungerande infrastruktur, precis som i bilbranschen.
Volvo Penta går från industriföretag till ett teknik- och livsstilsvarumärke, varför sker detta just nu?
– Vi har drivit på med insikten att kunderna i allt högre utsträckning söker mer än en produkt. De vill ha en upplevelse. Förändringen som sker nu ser vi som en otrolig möjlighet att forma framtiden för marinindustrin. Vår integrerade teknik, system och funktioner, såsom joystick driving och assistant docking förhöjer båtupplevelsen och sänker tröskeln till båtlivet. Den här tekniken, som bland annat innebär att man kan lägga till båten säkert och lugnt i kraftig vind, förenklar för gemene man att köra båt.
Vad görs på samhällsnivå för att elektrifiera båtlivet?
– Även om det inte finns någon global lagstiftning som tvingar båtar att vara elektriska, så finns det ökande miljöregleringar när det gäller utsläpp från marina fartyg. Många länder och regioner inför strängare utsläppsstandarder, vilket driver den marina industrin att utforska renare alternativ, inklusive elektrisk framdrivning. Lagstiftningen kommer sannolikt att skärpas i framtiden som en del av bredare ansträngningar för att bekämpa klimatförändringarna.
Runt om i världen sker nu en utveckling av elektrifiering till havs.
Finns det några extra spännande initiativ?
– Runt om i världen sker nu en utveckling av elektrifiering till havs. Köpenhamn har till exempel avsatt 10 miljoner danska kronor för att elektrifiera hela sin flotta av hamnfärjor som en del av landets övergripande planer att bli världens första koldioxidneutrala stad år 2025. När det gäller helt elektriska båtar finns det flera företag som arbetar med kommersiella passagerarfärjor och fritidsanvändning, som X Shore, Vita Yachts och Candela.
Är det bara positivt med eldrivna båtmotorer?
– Elektriska båtar kan avsevärt minska lokal luftförorening och koldioxidutsläpp, eftersom de inte genererar några avgaser under drift. Dock finns det miljömässiga överväganden kopplade till produktion och avyttring av batterier som används i elektriska båtar. Brytning av litium, kobolt och andra material som används i batterier kan ha betydande miljö- och människorättsliga konsekvenser. Dessutom kan avyttring av batterier orsaka miljöskador om det inte hanteras korrekt. Dessa utmaningar delas med elektriska fordon generellt sett, och många bra initiativ pågår för att göra batteriproduktion och återvinning mer hållbar.
Ni har nyligen samarbetat med franska båttillverkaren Groupe Beneteau med att ta fram en konceptbåt med ett elhybridssystem för fritidsbåtar, där motorn drivs av både el och bränsle. Vad innebär det?
– Ett hybridsystem erbjuder det bästa av två världar. Alltså, det kombinerar räckvidden och kraften i traditionella motorer med de miljömässiga och precisionsmässiga fördelarna som faktiskt kommer med elektrisk drivkraft. Det möjliggör att man kan använda båten som man är van vid, och man behöver inte kompromissa. Man får samma räckvidd som en konventionell båt och har samma fartkapacitet. Samtidigt får man möjlighet att köra tyst och bo och sova på båten i tystnad, utan en surrande generator ombord som driver saker som spis, ugn, luftkonditionering och ljudanläggning.
När i tiden är traditionella båtmotorer utbytta mot hybridsystem?
– Det är svårt att säga exakt när, men det måste till en stegvis utrullning i takt med att tekniken mognar och anpassas för segment, att det byggs upp infrastruktur kring laddning, och att det finns tillgång till alternativt bränsle. Ytterligare en faktor är att det måste finnas en vilja att ändra sitt körbeteende. Vi har gjort en vetenskaplig undersökning som visade att 41 procent av de tillfrågade var beredda på att köra båt långsammare, om de kör en hybrid. Det är ett gott tecken på att vi kan komma att se en snabbare utveckling. Lagkrav kommer såklart också att vara avgörande för utvecklingen. Med tanke på hur många företag som skriver under Science Based Targets initiative (SBTi) kommer även det att driva på takten. Framför allt inom den kommersiella marinindustrin, men det kommer också stt sprida sig till fritidsbåtssegmentet. Det som händer i bilindustrin har samma effekt, om man har vant sig vid att köra elbil, så blir det rätt naturligt att vilja välja en hybridbåt.
Vad är den största drivkraften för att förändra båtupplevelsen framåt?
– Den största drivkraften hittills i världen har varit hållbarhet. Vi siktar på att göra båtlivet mer hållbart genom elektrifiering, men även genom att främja och utveckla teknik som optimerar bränsleeffektivitet och minimerar utsläpp i våra befintliga produkter. Vi har tre huvudspår när det gäller omställningen, elektrifiering, alternativa bränslen och bränsleceller. Vi tror inte att det bara finns en enda lösning på detta. Det kommer att vara beroende på båtstorlek, infrastruktur och vilken typ av båtanvändare det är. Man måste utgå ifrån vad kunden behöver, vad de har för önskemål och vad det finns för förutsättningar. Som båtar byggs i dag blir batterimängden så stor vid helelektrifiering att båtarna blir så tunga och klumpiga att de inte kan erbjuda den körupplevelse som båtägare vill ha. Vid långa transportsträckor krävs förmodligen något helt annat än el. Då kanske du behöver ha alternativa bränslen i stället. Jag tror att det kommer att vara många olika kombinationer och de kombinationerna kommer att vara baserade på användningsområde och hur infrastrukturen ser ut.
Under teknikmässan CES i Las Vegas tidigare i år lanserade Volvo Penta konceptet Boating for everyone med olika framtidsscenarier. Hur ser du på framtiden?
– Boating for everyone är ett koncept som beskriver olika idéer om en framtid där båtlivet är mer lättillgängligt, enklare, det är roligare och mer hållbart. Bland annat visualiserade vi speciella öar som löser laddinfrastrukturen till havs samt kan erbjuda restauranger och communityhubbar, delning av energi mellan båtar men också nya modeller för hur människor kan hyra båtar med en hel upplevelse inkluderad, samt hur vi ska skydda marinlivet framåt. Konceptet öppnar upp för dialog och fortsatt utveckling.
Om du blickar framåt, vad blir den största förändringen i framtidens båtliv?
– Vi testar redan ett hybridsystem i sightseeingturbåten Kvitbjørn i Hurtigruten Svalbard, Norge, där turister kan komma närmare djurlivet och naturen på grund av att elmotorerna på båten är så mycket tystare. Båten åker ut med en traditionell motor men när den kommer ut i fjordarna drivs den på el för att skydda djurlivet och växtriket. Jag tror att de flesta människor kan enas kring att vi vill värna om och kunna fort-sätta ha vattnet som ett ställe där vi kan hämta andan och meditera, och de som är yrkesmänniskor på sjön vill kunna fortsätta med det. Det är ju en del i hela kretsloppet. Men vi måste göra allt på ett mer hållbart sätt.
Malin Schwartz
Ålder: 53 år.
Bor: Öckerö, i Göteborgs norra skärgård.
Bakgrund: Växte upp vid havet och har haft dykcertifikat sedan unga år. Var med och genomförde Volvo Cars varumärkesresa mot premium innan hon gick över till Volvo Penta. Företaget som är en del av Volvo Group, är specialiserat på produktion av industriella motorer och kraftsystem för marina och industriella installationer.
Volvo Pentas intäkter: 18,102 miljarder kronor (2022).
Antal anställda: 2 022 (2022).