Om Svar Anhålles

Sara Stenholm -
Sara Stenholm

För tio år sedan kom Sara Stenholm hem från jobbet som -radiokorrespondent i New York. Vanligtvis hör vi henne i Gomorron världen i P1, men under 2016 har hon varje vecka grävt ned sig i det amerikanska presidentvalet i Sveriges Radios mest lyssnade podcast USA-valpodden.

Sara Stenholm

Tycker du att USA har förändrats sedan din tid som radiokorrespondent där?

– På ett sätt kan man säga det, eftersom det för mig och många andra som ägnat sig åt USA var så osannolikt att det skulle komma en president-kandidat som Donald Trump, som har en så aggressiv stil men ändå tilltalar så många. Så något måste ju ha hänt. Samtidigt har det, i områden där Trump är populär, länge funnits ett stort missnöje och en underliggande rasism och sexism, och nu har det kommit en kandidat som kanaliserar det.

Är journalistkåren i stort förvånad över hur långt Donald Trump har gått?

– Ja, länge var det var ingen som tog honom på allvar, det var mer någon sorts buskisjournalistik kring honom där vissa skrev om honom på nöjessidorna i stället för på politik-sidorna och han fick ringa in till morgonshower hur som helst. Det var inte förrän han faktiskt vann nomineringen som amerikanska medier började grans-ka honom och bete sig som man bör bete sig mot en presidentkandidat.

Är Donald Trumps framfart en reaktion på Barack Obama, och var Barack Obama en reaktion på George Bush?

– I de flesta länder är väl politiken ofta ett växel-dragande mellan mot-poler som avlöser varandra. Obama var en reaktion på Bushåren medan Trump bygger sin kampanj på amerikanernas missnöje och rädsla för terrorism.

Om man ska bedriva en presidentkampanj i USA, vilka faktorer är viktigast för att lyckas?

– Amerikanska valkampanjer är fruktansvärt dyra, så viktigast är pengar – förmågan att attrahera bidragsgivare. Och förstås politisk smartness.

Vad tror du en Trumpseger skulle få för konsekvenser?

– Jag tror att världen skulle bli ännu mer oförutsägbar. När han säger ”Varför har vi kärnvapen om vi inte använder dem?”, menar han då att usa bör använda kärnvapen? Jag tror inte det, men kanske. Under hela kampanjen har alla gått och väntat på att han ska lugna ned sig och bli mer presidentlik och stabil i sina uttalanden, och det har inte hänt än. Så det kanske inte heller händer om han kliver in i Vita huset. Nu tror inte jag att Trump vinner valet. Jag kan ha helt fel, men jag tror att hans väljarbas är för liten för att han ska vinna.

Hur blir Hillary Clinton som president, vilka utmaningar möter hon?

– En stor utmaning blir att vinna förtroende hos människor. Hon är en kandidat med historiskt lågt förtroende bland väljarna – även bland dem som röstar demokratiskt.

Får Donald Trumps kampanj konsekvenser även om han inte vinner?

– Det har den redan fått. Det republikanska partiet är söndertrasat på många sätt, splittrat i stöd respektive avsky för Trump. Hur partiet går framåt efter Trump vet jag inte. En del bedömare trodde ju på en splittring av partiet, men jag tror det håller ihop med sina stora problem att ta itu med.

I somras skrev Michael Moore en artikel om att Trump aldrig egentligen har velat bli president, att allt bara är en kupp för att sporra hans affärer. Vad tror du om det?

– Det är inte helt orimligt, men jag tror inte att det stämmer. Och jag vet inte ens om Michael Moore själv tror på det. Jag tror att han ville skriva en tänkvärd artikel bara.

Hela den diskussionen säger kanske en del om vår tid, att det har blivit väldigt otydligt vad som är sant och inte?

Människor är uppenbarligen i ganska låg grad intresserade av sanningen, eftersom Trump i så väldigt hög utsträckning talar osanning och det inte spelar så stor roll. Och det är tragiskt i sig.

Vad drar du för slutsats hittills?

– Det är ett fascinerande val, men det är också sorgligt med tanke på att förtroendesiffrorna för både Trump och Clinton bara ligger runt 10–11 procent. De som ska gå och rösta har inget förtroende för de två kandidater som usa nu har fått fram, så det är inget roligt val amerikanerna har att göra.

RELATERADE ÄMNEN

Politik USA