I mars 2016 dömdes en 22-årig fransman till tre månaders fängelse och ytterligare en tre månaders villkorlig dom på grund för att ha dödshotat sin exflickvän. Dödshotet hade skickats som en 🔫 i ett sms när paret gjorde slut sommaren 2015. I Frankrike fanns ingen lagstiftning för denna typ av brott, där ikoner av vapen skickas digitalt, men domaren ansåg att händelsen omfattades av artikel 222-17 i den franska strafflagen som täcker dödshot. Det faktum att en emoji omfattas av en juridisk dom är ett tecken på hur etablerat det bara 18 år gamla ikonspråket har blivit.
I mars 2016 dömdes en 22-årig fransman till tre månaders fängelse och ytterligare en tre månaders villkorlig dom på grund för att ha dödshotat sin exflickvän. Dödshotet hade skickats som en 🔫 i ett sms när paret gjorde slut sommaren 2015. I Frankrike fanns ingen lagstiftning för denna typ av brott, där ikoner av vapen skickas digitalt, men domaren ansåg att händelsen omfattades av artikel 222-17 i den franska strafflagen som täcker dödshot. Det faktum att en emoji omfattas av en juridisk dom är ett tecken på hur etablerat det bara 18 år gamla ikonspråket har blivit.
I dag använder 92 procent av alla internetanvändare emojis, och sammanlagt skickar vi 6 miljarder emojis om dagen. De används i sms, i kommentarer och bildtexter på Instagram och i Twitterdebatter för att visa känslor, ersätta ord och förmedla budskap. Företag använder emojis i kampanjer, kändisar och varumärken skapar sina egna versioner och det cirkulerar dialoger kring de missförstånd som uppstår i och med att ikonerna ser olika ut på olika operativsystem. I vintras sökte ett engelskt översättningsföretag den första emojiöversättaren någonsin. Och 2015, bara knappt två decennier efter att det nya bildspråket lanserades, utsågs 😂 till årets ord av Oxford English Dictionary.
Långt innan man kommunicerade med dagens alfabet använde man sig av bildskrift. De första skriftspråken anses vara de 5 000 år gamla hieroglyferna i Egypten och den sumeriska kilskriften i Mesopotamien.
– Skriftspråket utvecklades ur behovet av att kommunicera hur många djur man hade eller hur mycket vete man hade i förråden. Det använde man sedan som ett sätt att handla med varandra. Från början var det väldigt konkreta saker man avbildade, och sedan har man bara byggt på och utvecklat skriftspråket, berättar Susanna Karlsson som är språkvårdare vid Institutet för språk och folkminnen.
Flera bokstäver vi använder i dag härstammar från bilder – däribland bokstaven A som utvecklats från ett oxhuvud som man sedan vänt upp och ned.
Det talas 6 000 språk i världen, men alla har inte ett skriftspråk. Och det finns dem som menar att emojis fungerar tvärtom – som ett skriftspråk utan tal.
– Men det kan också vara så att vi börjar förspråkliga emojis. Jag har varit med om att folk säger eller skriver ”hjärtögonemoji”, säger Beata Jungselius som forskar i sociala medier och nätspråk vid Göteborgs universitet.
Islutet av 1990-talet arbetade den japanske spelutvecklaren Shigetaka Kurita på den japanska mobiloperatören NTT Docomo, i utvecklingsgruppen för världens första stora internetsystem för mobiltelefoner. Parallellt filade han på ett bättre digitalt kommunikationssätt, ett där man inte skulle behöva använda så många tecken. Resultatet blev 176 emojis i tolv gånger tolv pixlar. Till en början kunde tangentbordet bara användas i Japan, men när Steve Jobs lanserade Apples första Iphone och inledde ett samarbete med mobiloperatören blev det en världssuccé.
Men behovet att kommunicera känslor digitalt kan spåras ända till 1980-talet, då vi började använda oss av emoticons som hjälpmedel för att kommunicera digitalt. Genom att pussla ihop olika tangentbordstecken skapade man mer eller mindre avancerade figurer och ansikten med olika uttryck.
I dag är de 40 mest använda emojisarna nästan uteslutande ansiktsuttryck, handgester och hjärtan – bilder som används för att uttrycka känslor.
– Man kan ju se utvecklingen från att använda sig av ett kolon och en halv parentes till att vi nu har ett helt bibliotek med emojis i våra smartphones. Troligtvis är det en reaktion på att vi användare har känt ett behov av att använda dessa känslouttryck. Kanske har vi lärt oss att uttrycka känslor mer. In real life kan vi nicka, lägga huvudet på sned eller ge en kram och på nätet har vi utvecklat liknande uttryck. Då kan ju till synes små uttryck innehålla jättemycket information, säger Beata Jungselius.
Topplista
Emojis med glada ansikten står för 45 procent av alla skickade emojis i världen. Den populäraste emojin är överlägset 😂– som i skrivande stund har skickats 70,5 miljoner gånger av de senast 356 miljoner skickade. De tio mest skickade emojisarna är olika ansikten och hjärtan:
1. 😂
2. ❤️
3. 😍
4. 😘
5. 😄
6. ☺️
7. 👌
8. 😬
9. 😭
10. 💕
Den 18 januari 2015 arresterades 17-årige Osiris Aristy från Brooklyn för att ha uppdaterat sin Facebook-status med tre 🔫 som pekar mot en 👮♀️. Statusuppdateringen skrev han för att beskriva sina känslor kring mörkhyade personer som hade skjutits av vit polis i USA. På grund av strikta stadgar efter terroristattacken den 11 september kunde New Yorks allmänna åklagare utfärda en arresteringsorder på pojken, som ställdes inför rätta.
Med en påföljande artikel i tidningen The Guardian blev brittiske Vyvyan Evans den första lingvistikprofessorn i världen att uttala sig om emojis, och sedan dess har han kommit att bli hela världens emojiexpert. Evans fortsatte att undersöka hur emojis påverkar språket och gjorde jämförelser mellan dem och hur vi interagerar med varandra i verkliga livet. Han menar att emojis som ett digitalt kommunikationssätt allt mer liknar IRL-kommunikationen.
– Orden är bara ett av våra kommunikationssätt. Det finns två andra centrala beståndsdelar i vår kommunikation: hur vi pratar, det vill säga tonläget, och hur vi ser ut och gestikulerar, alltså kroppsspråket. Traditionellt har ansikte mot ansikte varit vårt primära sätt att interagera med varandra. Men digital kommunikation ersätter nu flera aspekter av språklig interaktion, både på jobbet och privat, säger Evans.
I Storbritannien menar kritiker att det är personer som inte kan behärska William Shakespears språk som kommunicerar med emojis, att det är ett steg tillbaka för mänskligheten. Men Vyvyan Evans menar att vi hittills har varit mer begränsade i vårt skriftspråk. Vi har kunnat visa att mellanslag är pauser och att ett frågetecken bildar en fråga där avsändaren förväntar sig ett svar, men i verkliga livet har vi kunnat göra mer.
– Emojis gör oss inte dummare, det gör oss snarare till bättre kommunikatörer, säger han. Nu kan vi göra det vi gör naturligt digitalt. Så det är snarare ett väsentligt steg framåt än bakåt.
Popularitet i olika länder
Storskaliga studier har visat på en del kulturella skillnader i emojianvändandet. Överlag tycks länder med hög individualism använda fler glada emojis. Fler kvinnor än män använder symbolerna, och nästan två tredjedelar av användarna är under 25 år gamla.
I Sverige är ❤️ den mest frekvent använda emojin och överlag är svenskarna flitiga användare av olika hjärtan och handgester, och mer i än andra språk använder vi 🍞.
I USA är det däremot vanligare att använda sig av mat-, sport- eller hbtq-relaterade emojis.
I Ryssland skickar man tre gånger så många romantiska emojis än i andra länder.
I Australien använder man sig mer av symbolerna för kläder, alkohol och droger än andra.
Sedan i vintras ingår Shigetaka Kuritas första emojis i den permanenta utställningen på Museum of Modern Art i New York.
En mängd olika kändisar, som Kim Kardashian, Karl Lagerfeld och svenska Gina-Lee Fahlén Ronander, har skapat egna emojis med fyndiga namn som Kimoji och EmoGi. I november lanserade modehuset Comme des Garçons 24 emojis av varumärkets ikoniska logotyp Play (ett hjärta med ögon) med olika uttryck och accessoarer. Och i Sverige utvecklade Bris i mitten av 2015 emojis som föreställde drickande föräldrar och blåslagna barn, för att göra det lättare för unga att prata om jobbiga situationer hemma. Kampanjen väckte stor uppmärksamhet internationellt och ökade antalet kontakter till Bris med 56 procent.
Förutom att fungera som kodbyte – att du använder dig av 🚗 i stället för att skriva bil – kan emojis också addera en betydelse eller ändra betydelsen helt, något som blir särskilt tydligt vid ironi.
Men för att emoji ska kunna ses som ett fullvärdigt språk behövs både grammatik och modersmålstalare.
– Emoji är sannolikt inte någons modersmål eftersom det inte går att tala, förklarar språkvetaren Susanne Karlsson.
Hon menar att vissa saker skulle bli hemskt svåra att uttrycka och diskutera med emojis, som exempelvis utrotningshotade ormar.
– Kan man vara filosof med emojis? Kan två ingenjörer diskutera vilka reläer som behövs för en viss produkt? frågar hon sig.
Vyvyan Evans håller med om att emoji inte är ett språk eftersom det inte finns någon grammatik, men han tillägger att ingenting är omöjligt.
– Emoji kan bli ett språk, men man måste lära sig det. En konstnär i London har översatt Alice i underlandet, ett litterärt verk av 27 500 ord, till omkring 25 000 emojis. En amerikan har översatt den engelska novellen Moby Dick till emoji. I de fallen har de uppfunnit grammatik där vissa emojisymboler fungerar som grammatiska markörer. Men de flesta använder inte emojis för att ersätta skriftspråket, utan som ansiktsuttryck och kroppsspråk, säger han.
Hur ser framtiden ut för emojis?
– Jag pratade nyligen med ett företag i Silicon Valley som har börjat uppfinna animerade emojis, och det tror jag är nästa steg. Att du kan ha en avatar av dig själv med dina egna ansiktsuttryck och din personlighet, så att du faktiskt representerar dig själv. Emojis är inte något vi kan stoppa, det är oundvikligt att inte kopiera det vi gör när vi pratar med varandra i verkligheten.
Omtalade emojis
Emojialfabetet är universellt, men kanske inte ikonernas betydelse:
🙏 När artisten Drake tatuerade in 🙏 hösten 2014 fortsatte en redan etablerad emojidebatt. Många hånade Drake för att ha tatuerat in en high five i tron om att det var händer i en bön. Bland tusentals kommentarer på Instagram svarade han kaxigt att han tycker synd om de personer som gör en high five år 2014. Några månader senare tatuerade artisten över emojin och ersatte den med med ett par ännu större händer i bön. I själva verket betyder denna emoji ”snälla” eller ”tack” då den utvecklades i ett japanskt sammanhang.
🙈🙊🙉 När komikern Jonny Sun startade en omröstning på Twitter om huruvida det är en enda apa med tre ansiktsuttryck eller tre olika apor startade han en debatt som 60 000 människor deltog i.
🍆 Förra året blockerade Instagram alla hashtagsökningar med denna emoji då den i flera sammanhang användes för att skildra delar av den mänskliga anatomin, som då också bröt mot Instagrams policy.
😪 Snorig eller ledsen? Denna emoji symboliserar faktiskt en snorbubbla, som används när någon sover i anime eller manga.
🙆♀️ Dansa balett? Det är oklart i vilket sammanhang denna emoji används, men meningen är att emojin formar ett O med armarna och symboliserar därmed OK.
💫 Denna emoji används ofta för att symbolisera stjärnfall, men skapades för att illustrera yrsel – som när tecknade figurer slår i huvudet.
👯♀️ Eftersom emojis utvecklats i ett japanskt sammanhang kan de ha kulturella skillnader. Detta symboliserar en undergiven kvinna och är en sexsymbol i japansk kultur. Medan den i västerländsk kultur oftast sammankopplas med tjejkvällar och kvinnlig solidaritet.
Läs hela artikeln
Köp artikeln och läs när du vill. Fysiska prenumeranter får också tillgång till ett år gamla artiklar.
Redan kund?
Logga in för att komma åt dina artiklar och betalningsalternativ.
RELATERADE ÄMNEN
Framtiden