Kenza Zouiten

 

I senaste numret av ICON intervjuar vi också Skandinaviens största bloggare, Kenza Zouiten. Vi talar om hur sociala medievärlden har förändrats och hur hon själv använder sitt inflytande. Läs ett utdrag ur intervjun här, hela finns i ICON nr 5, i butik nu.

Vi har också skapat ett webbexklusivt omslag med Kenza för ICON.

 

Vintern 2012 åkte Kenza Zouiten och hennes pojkvän till Australien på semester. Då hade hon redan hunnit blogga i sex år, rankats som den största svenska bloggen i fyra år, och dessutom tidigare 2012 utsetts till Årets internationella blogg på Bloglovin awards i New York (utan att ens blogga på engelska).

– Men det kändes extremt överraskande att första dagen på stranden i Australien kom det fram två tjejer som kände igen mig. De ville ha min autograf och fotas med mig. Och nu var vi på andra sidan jordklotet, säger Kenza Zouiten.

Det var åtta-nio år sedan nu som ”bloggfenomenet” blev stort i Sverige. Ebba von Sydow, Sofie Fahrman, Blondinbella, Kissie, Elin Kling, Kenza – det spelade ingen roll om vad de skrev om, så länge de var unga kvinnor kallades de alltid (med en smula förakt) för ”modebloggare”. I dag har de som fortsatte att blogga och växte vidare byggt solida karriärer. Med Youtubekanaler, Instagram och Twitter når de också en stor internationell publik långt utanför Sveriges gränser.

Kenza Zouiten är nu 23 år gammal och driver inte bara Nordens största personblogg utan också Nordens största personliga Instagramkonto, med nära 900 000 följare vid pressläggning, en siffra som ökar snabbt.

– Jag började att blogga när jag var 15 år och fick många läsare på en gång. Ett år efter starten skrev Metro om mig, ”här är tonåringen som har fler läsare än Carl Bildt”. Då hade jag 50 000 unika besökare i veckan. När jag var 17 år gjorde jag mitt första tidningsomslag, för Frida, säger Kenza.

Sedan dess har Kenza legat i topp, även om de tre pallplatserna skiftat, oftast mellan Kenza, Blondinbella och Kissie.

(…)

Kenza har alltid varit öppen med att hon röstar rött. Men trots sitt stora genomslag i sin målgrupp har aldrig något politiskt parti approcherat henne, inte inför valet eller i någon sakfråga. Inför förra valet skrev hon ett blogginlägg där hon uppmanade alla att rösta, ”men inte på SD”. Då fick hon stänga sitt kommentarsfält.

Men ett av de mest uppmärksammade inläggen skedde efter en resa till Moskva 2013. Kenza har en rysk fanclub, startad av ett ryskt fan, som idag har 26 000 medlemmar. Innan resan röstade Ryssland just igenom en lag om förbud mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”, en lag som kan användas för att åtala de som arbetar för homosexuellas rättigheter.

– Jag ville inte åka dit och vara där utan att göra en markering, åtminstone bära ett regnbågsarmband, men min mamma var mycket orolig och fick mig att lova att inte göra något förrän efteråt.

Väl tillbaka publicerade hon istället ett inlägg på sin blogg där hon skriver att när hon gick över Röda torget i Moskva med sin pojkvän tänkte hon bara på att alla inte får visa sin kärlek och att det är fel. ”Jag vet att det finns massvis med tjejer i Ryssland som ser upp till mig och jag hoppas att jag klart och tydligt visar vart jag står och att jag kanske inspirerar någon till att förstå det fina med kärlek, samkönat som med motsatt kön, och framförallt förstå det viktiga med mänskliga rättigheter. Vi är alla lika värda och ingen ska kunna ta det ifrån oss.”, skrev hon på både svenska och engelska.

– Mina ryska läsare blev jätteupprörda. Jag tittade på min ryska fanpage efteråt och de skrev sådant som ”Hon kan ta alla bögar med sig hem till Sverige så slipper vi dem här.” Jag förstod att de skulle bli arga, men det var det värt. Men jag vet inte om jag skulle bli mött av massa fans med presenter igen om jag åkte dit, haha..

Är du inte glad att du gjorde det?

– Rysslands politik var det enda jag tänkte på när jag var där. Folk frågade mig varför jag åkte dit om jag var kritisk. Men om jag kan åka dit och träffa dem som gillar mig och kanske påverka några av dem – det är ju bättre än ingenting!?

(…)

Har du någon hjärtefråga du skulle kunna tänka dig att jobba för?

– Feminism och lika rättigheter. Där vill jag gärna gripa in, särskilt eftersom andra stora bloggar skriver massa saker om feminism som inte stämmer över huvud taget, då vill jag visa att jag står för något annat.

  Text Maria Lindholm
  Foto Viktor Flumé
  Kenza Zouiten

  Ålder: 23 år.

  Yrke: Modebloggare.

  Bor: Stockholm.

  Familj: Mamma, syster och hennes familj, bror, pojkvännen Aleksandar och hunden Mani.

  Gör: Driver bloggen Kenzas.se och klädmärket Ivyrevel. Heter @Kenzas på Instagram.