Vad jobbar du med om fem år?

Du kommer att ersättas av en robot, men misströsta inte. Det uppstår nya möjligheter. Det gäller bara att se dem.

Hur vaknade man på morgonen innan väckarklockan uppfanns? Ett sätt i 1800-talets engelska storstäder var att anlita en fönsterknackare, en så kallad ”knocker up”, som gick runt med en lång träpinne och knackade på folks rutor. 1876 tog Seth Thomas patent på en väckarklocka för nattduksbordet, och där slutar historien om fönsterknackarna.
Ny teknik och robotisering slår ut befintliga arbeten. Det är innovationens obarmhärtiga cykel – och ett av vår tids stora samtalsämnen.

Temat var centralt på Googles konferens Zeitgest i London i juni som samlade superhjärnor som Steven Hawking och MIT-forskaren Andrew McAfee. Enligt sff (Stiftelsen för strategisk forskning) kan drygt 50 procent av alla svenska jobb ha ersatts av digital teknik inom 20 år.   

Betyder det att vi ska hata teknik? Nej, bara att vi med jämna mellanrum måste uppdatera synen på vad ett arbete är och kan vara.

En av de stora tillväxtmarknaderna är det som något slarvigt kallas för ”den delade ekonomin”. Ett begrepp som buntar ihop startups som gör business på att maximera resurser och föra samman utbud och efterfrågan. Några välkända exempel är Taskrabbit som kopplar samman dig som behöver hjälp med enklare uppdrag – måla ett staket, flytta möbler, installera programvaror – med någon som är beredd att utföra uppdragen mot en ersättning. Uber låter vilken outnyttjad bil som helst förvandlas till en taxi och lägenhetsförmedlingen Airbnb skapar nya bomöjligheter för den som är på besök i en stad, och nya uthyrningsmöjligheter för den som bor där.

Enligt konsultfirman PWC beräknas intäkterna på den delade ekonomin i dag till 15 miljarder dollar. År 2025 är prognosen att de har växt till 335 miljarder dollar.

Men vad händer med arbetsrätten, kan man fråga sig? Och kollektivavtalen? Och skatterna?

Uber har till exempel varit i blåsväder under en längre tid och anklagats både för att skapa ett låglönesamhälle och för att ha dålig kontroll på vem som kör åt företaget.

Självklart finns det enorma utmaningar, inte minst politiskt, för att anpassa en värld som förändras i expressfart, så att vi kan fortsätta ha drägliga löner och säkra arbetsformer.

Men den första och viktigaste innovationen på vägen är att vi accepterar förändringen och omdefinierar vår syn på ett ”vanligt hederligt arbete”. För det finns inte längre. Digitaliseringen och urbaniseringen raderade dem när de svepte in och började utmana industrisamhället. Exakt vad våra barn ska jobba med när de blir stora vet jag inte. Jag kommer att råda mina att börja med att satsa på en bra utbildning, men vill de bli professionella Counter Strike-spelare eller Youtubestjärnor så funkar säkert det med.

När jag började jobba för 15 år sedan var jag journalist. I dag är jag journalist, förläggare, kommunikationskonsult, marknadsförare och föreläsare i ett … typ. Och Airbnb-värd. Och jag älskar det. För det betyder att samhället utvecklas. Och jag med det.

Om 50 år kommer ingen längre att belönas med guldklockor för lång och trogen tjänast. Alla kommer att ha bytt arbetsplats och sysselsättning för många gånger på vägen.

Hoppas verkligen det. Annars riskerar vi att sluta som fönsterknackarna.Peter Smirnakos
| är chefredaktör på ICON. Han skriver om innovation och är en av magasinets grundare. Följ honom på Instagram som @smirnakos.