Fanny Bergenström -
Minnen, mat och rekvisita

Mångkreatören Fanny Bergenström bjuder in till sin butik i Gamla Enskede i Stockholm. Här blandas gammalt och nytt.

Fanny Bergströn, ägare och grundare av Bergenströms Rekvisita

Fotografen och kokboksförfattaren Fanny Bergenström inspirerades tidigt i sitt barndomshem där mamma Anna Bergenström – en av Sveriges mest folkkära matskribenter – skapade recept som pappa Nisse Peterson fotograferade. Fanny fick ofta styla.

– Jag var tidigt intresserad av blommor, konst och mat, och inte minst av att samla och arrangera vackra ting. Jag fick nog med mig ett seende hemifrån, min pappa frågade ofta: ”Ser du det där, Fanny?” Jag har försökt ge det vidare till mina barn också, att se detaljerna i vardagen, säger hon. Det dröjde inte länge förrän mamma och dotter släppte gemensamma kokböcker, såsom Vinterns goda ting, Kärlek, oliver och timjan och Under valnötsträdet

Genom åren samlade de på sig rekvisita som använts till kokböckerna, och en sommar bestämde de sig för att ordna en utförsäljning på familjegården på Gotland. Intresset var så stort att det blev en butik som har återkommit varje sommar, komplett med Fannys äldsta dotter som serverar sommarmat i en ombyggd husvagn. Sedan 2019 driver hon även butiken Bergenströms Rekvisita i Gamla Enskede i Stockholm. Här finns noga utvald vintage och antikt, mycket som passar det dukade bordet, men också nytt i form av hållbara små varumärken, allt från kökshanddukar i linne till sjalar i kashmir. Dessutom binder hon helgbuketter varje vecka. Det är i naturen som Fanny hittar mycket av sin inspiration. 

– För mig finns inget som slår att vara ute i det vilda. När jag tittar på knotiga gamla grenar, växter och snäckor förundras jag ständigt av naturens design. Under alla år på Gotland har vi haft en folkabuss som vi packar full med god mat och rymmer ut i dagar. Jag älskar det livet.

Beskriv din butik. 

– Jag vill att butiken ska vara en plats där man kan andas ut, och förhoppningsvis få lite inspiration. Att det ska vara en spännande mix av ting, men också en mötesplats. Det är det som gör butiken levande.

Blir det fler kokböcker med mamma?

– Vi har tidigare gjort en serie med små böcker som heter Bergenströms bästa. Anna är 83 år nu och still going strong. Vi tycker båda att det skulle vara kul att göra ett par små sådana till. När vi börjar spåna ihop är det verkligen lustfyllt.• 

RELATERADE ÄMNEN

Fotografi Mat Mode