Dragomir Mrsic -
Från Hall till Hollywood

Rädslan för att inte bli något drev Dragomir ”Gago” Mrsic till att utföra det största rånet i Sveriges historia. Samma drivkraft fick honom att lyckas i rollen som Mrado i Snabba cash. Nu har Tom Cruise och Bourne-regissören Doug Liman tagit honom under sina vingar. Men är Gago fortfarande rädd?

Dragomir ”Gago” Mrsic

V arje morgon är likadan. Dragomir Mrsic tackar för att han har fått en ny dag. Han tackar för att han är frisk. Och han tackar för att hans mamma behöll honom. Att hon inte gjorde abort som bekymrade vänner och familjemedlemmar föreslog. Hennes man, barnets pappa, jobbade på Grand Hôtel i Stockholm. Själv var hon kvar i den lilla bergsbyn i bosniska Serbien med deras två tidigare barn. Rådvill gick hon till en spåkvinna som insisterade på att hon måste behålla barnet i magen: han skulle bli annorlunda. Speciell.

Gago, som han kallas, säger även en personlig ramsa på serbiska, ett slags mantra som han har haft sedan han var en liten pojke och tampades med rädslor för att ”inte bli något”.

V arje morgon är likadan. Dragomir Mrsic tackar för att han har fått en ny dag. Han tackar för att han är frisk. Och han tackar för att hans mamma behöll honom. Att hon inte gjorde abort som bekymrade vänner och familjemedlemmar föreslog. Hennes man, barnets pappa, jobbade på Grand Hôtel i Stockholm. Själv var hon kvar i den lilla bergsbyn i bosniska Serbien med deras två tidigare barn. Rådvill gick hon till en spåkvinna som insisterade på att hon måste behålla barnet i magen: han skulle bli annorlunda. Speciell.

Gago, som han kallas, säger även en personlig ramsa på serbiska, ett slags mantra som han har haft sedan han var en liten pojke och tampades med rädslor för att ”inte bli något”.

Gago är kanske mest känd som Mrado, den jugoslaviska torpeden i Snabba cash 1 och 2. Den här morgonen vaknar han i sin minisvit på femstjärniga hotellet The Langham i London. Hans annars lockiga kalufs är nästintill bortrakad sånär som på två millimeter och han har en rejäl mustasch. Det är den sista september 2012 och nästa dag börjar inspelningen av All You Need Is Kill. Regin står Bourne-regissören Doug Liman för. Gago är inte överförtjust i sin rakade skalle – och han avskyr mustaschen, men det är så Liman vill ha sin Kuntz, Gagos karaktär i filmen.

– Jag har guldtand också, jag ser helt sjuk ut, säger Gago och skrattar.

Medspelare är Tom Cruise, Bill Paxton och Emily Blunt.

Första gången Gagos och Tom Cruises vägar korsades var för 30 år sedan i en plyschhörnsoffa med polarna hemma i Fittja. De kollade en bootleg på Föräldrafritt. Gago var mest imponerad av tjejerna i filmen – och av Porschen. Att han en dag skulle träffa Tom Cruise och spela in en film med honom fanns inte på kartan. Det var innan han hade blivit nordisk mästare i taekwondo och innan han hade tatuerat hapkidosymbolen – en örn som håller en pil mellan klorna (bytet är snabbare än jägaren) – på höger axel. Det var innan han hade blivit ökänd för sin delaktighet i Gotabanksrånet, eller 930-miljonerskuppen, som han tillsammans med Liam Norberg och Cem ”Jempa” Baydar skulle bli dömd för i det första målet i Sverige där dna användes som bevis. Det var innan han hade rest jorden runt med rånarpengar som reskassa med sina målskamrater. Det var innan han hade varit på rymmen tre gånger. Och det var innan han visste att han skulle sitta inlåst på Hall, en av Sveriges största slutna anstalter, i tre år och sex månader.

Gago sitter och mediterar när han duschar. Det började han med för mer än 20 år sedan på Kronobergshäktet där de fick 15 minuter på sig att duscha, den enda lyxen.

– Och det har jag aldrig slutat med fast nu är det på Langham Hotel i London, säger Gago – som inte gör anspråk på någon religion utan har sin egen tro – och gör en svepande gest mot hotellet som ligger mellan Regency Park och Oxford Circus och som i det närmaste ser ut som ett slott. Sviten på The Langham är hans hem i tre månader och bekostas av filmbolaget Warner Bros.

I duschen på Kronobergshäktet försökte Gago föreställa sig att ”det här kommer att bli bra även om det är dåligt”. Att vattnet rann ut från häktet och ut i havet tillsammans med den dåliga energin han hade. Det ingav en viss känsla av frihet och hjälpte honom att tänka positivt.

– Vatten är för mig som Bruce Lee sa: ”Be formless, shapeless like water. Now, you put water into a cup, it becomes the cup. Put it in a teapot, it becomes the teapot. Be water my friend.” För mig betyder ”be shapeless” att kunna forma sig efter situationen, att du dedikerar dig till någonting 100 procent.

På rummet där kläderna sponsrade av WESC och Adidas prydligt är upphängda i garderoben eller nedvikna i byrån, ligger tjocka luntor med reviderade manus. ”Dragomir Mrsic 158” står det stämplat i rött. I hyllan står foton på familjen som regelbundet besöker honom, och på sänggaveln hänger ett par pojkkalsonger, en tygdocka och två små legogubbar.

– Dockan sydde jag och min son Max när jag följde med honom på syslöjden. Kalsongerna är hans favoriter. Vi brukar köpa likadana.

Den ena legogubben föreställer Bruce Lee, den andra är skurken från filmen Enter The Dragon. Tioåringen Max allra käraste legogubbar.

Trots att den 43-åriga tvåbarnspappan har dramatiska livserfarenheter, är det genom en nybörjares lins Gago upplever allt som sker när man ska producera en kostymfilm med en budget på 1,5 miljarder kronor. Men han är inte nervös, säger han.

– Jag har suttit i fängelse med mördare, terrorister, våldtäktsmän och knarksmugglarnas knarksmugglare. Vad är det värsta som kan hända? Att man blir hemskickad av Tom Cruise och Doug Liman?

Filmen All You Need Is Kill, eller Aynik som alla inblandade förkortar den, är den största inspelningen i Warner Bros Londonstudio sedan den senaste Harry Potter-filmen. Det är en futuristisk historia, baserad på en roman av japanske Hiroshi Sakurazaka där huvudkaraktären överstelöjtnanten Bill Cage, som spelas av Tom Cruise, ska leda en internationell militärstyrka i strid mot aliens, men stupar sin första dag på posten. Därefter fastnar vi i en tidsloop medan Cage återuppstår för att utkämpa samma strid om och om igen och blir lite bättre varje gång.

Första inspelningsdagen fanns det presenter från ”Cage” i alla skådisarnas trailers. I Gagos låda låg det fin whiskey, tidningar, tobak och Rizla-papper.

– Kuntz röker och rullar sina egna cigaretter, säger han om sin rollfigur, så då gör jag det också.

Teamet har bra sammanhållning, såsom Gago upplevt Snabba cash-filmerna i Sverige, men tydligen är det inte något man kan räkna med i Hollywoodvärlden.

– Det finns filmer där folk inte ens säger hej till varandra. Så har inte vi det.

I november, när Gago har jobbat med Tom Cruise i tre månader, har han haft tid att observera och reflektera.

– Tom kanske är en superskådis men han blir ju också min arbetskamrat. Han skojar med oss, lyssnar på vad man säger, vi har träffat varandras barn.

Tom kanske är en superskådis men han blir ju också min arbetskamrat.

Detta intygar Gagos 12-åriga dotter Juliette och håller stolt upp en bild på sig själv och Tom Cruise på sin Iphone.

– Pappa skämde ut mig, säger hon och fnissar. Han sa till Tom att jag ville gifta mig med honom.

Lyckligtvis hade Tom snabbt funnit sig och styrt upp den ”pinsamma” situationen genom att fråga om han kunde få äran att ta en bild tillsammans med henne.

Det har rådit blandade känslor om Tom Cruise sedan hans Oprah Winfrey-utbrott 2005 då han hoppade och skrek i en soffa, och inför det faktum att han är scientolog. 2012 lämnade dessutom hans fru Katie Holmes honom under mycket uppmärksammade former och krävde (och fick) huvudvårdnaden om dotttern Suri. Men Gago fnyser bort proffstyckare och skvallerpress.

– Det där är så himla irriterande. Alla möjliga har teorier om Tom Cruise och hans liv. Sanningen är att han är superschyst och att han verkligen bryr sig om alla på inspelningen, även de ”små”. Och på tal om små, så är han inte alls så kort som alla säger. Han har inga jävla specialboots, han är min längd.

Gago går i gång ordentligt. Att han själv inte är så där jättelång känns just då lite onödigt att påpeka.

– Han har gjort samurajer, spelat biljard, åkt flygplan, bilar, rullstolar, han har gjort allt och han har gjort det bra.

Den 11 december är Tom Cruise i Stockholm för att promota filmen Jack Reacher och passar på att ha en partykväll med Gago. Den planerade snabbvisiten till Gagos gym Extreme Training, dagen efter, broderar ut sig till flera timmar.

– Dragomir var castad i filmen innan vi såg Snabba cash. All You Need Is Kill är en väldigt fysiskt krävande film och vi ville ha med skådisar som även är idrottsmän. Dragomir ger 100 procent, är jättebra i filmen och har blivit en vän, berättar Tom Cruise i ett mejl.

Röster om Gago

Elisabeth Englund 

Pensionerad sjuksköterska på Hall.

– Jag kunde lugna ner honom när hans temperament gjorde att han höll på att spåra ur. Han var ett av mina skötebarn. Vi talade mycket om framtiden. Beroende på situationen, alltså på hur fångarna själva väljer att öppna sig, så är det inte bara en sköterskeroll utan man blir lite som en morsa. Sedan kunde jag ju ta dem i örat och läsa lusen av dem också. ”Om ni håller på så här kommer ni aldrig att klara er när ni kommer ut!”, och så där.

Bill Paxton 

Skådespelarkollega i All You Need Is Kill. (Har även spelat i Alien, Titanic, Apollo 13, Big Love med flera).

– Allt jag kan säga är att min relation med Gago har blommat ut i en full ”bromance”! Han är en exceptionell man på alla sätt och vis. Jag tror att han är på väg att bli en stor internationell stjärna.

Fredrik Barnekow  

Global head of SEB Enskilda Equities, stamkund på Gagos gym Extreme Training.

– Vi är vänner numera, efter att jag har tränat hos honom i ett antal år. Han har avtjänat sitt straff. Betalat tillbaka till samhället med att sitta inne. Jag dömer en person efter hur han eller hon är nu. Om du har ett krävande jobb är det väldigt skönt att rensa hjärnan på det sättet man gör hos Gago. Det är mer än bara träning.

Babak Najafi 

Regissör till Snabba cash 2.

– En del ger sig in i filmbranschen för att tjäna extra pengar eller för att de vill bli kända. Så är inte Gago. Det märks att det verkligen har betydelse för honom. Han är så otroligt tacksam för det han har och för det här med skådespeleriet. 

Gago vecklar ut den långa och brokiga historien om sin barndom. Somrarna i Serbien. Hur det var i Fittja under 1970- och 1980-talen. Hur han blev gulbältare i taekwondo som nioåring och började träna för mästaren Lee Von Sup. Tonåren. Hur han blev nordisk mästare i taekwondo 18 år gammal.

Det tar ett par kvällar som vi tillbringar på hans favorithak i närheten av hotellet. Han älskar vistelsen i London, trots att det förutom filmandet mest handlar om att träna, läsa manus, äta och sova ordentligt, och på bara några veckor har han blivit stammis på diverse ställen och skämtar med folk, bjuder på cigaretter eller berömmer en snygg mustasch. På en italiensk restaurang, där han tar en espresso (han dricker kopiösa mängder med kaffe per dag), kommer en tiggare fram. Han har inga cash och ber mig lägga några pund i den utsträckta handen.

– Jag struntar i om det går till nästa fix eller vad det nu kan vara, det hade kunnat vara jag.

Gagos mamma var städerska och jobbade hela tiden. Pappan var alkoholist. Storebrorsan var heroinist. Storasyrran var heroinist.

– Så när jag var liten var jag jätterädd att jag inte skulle bli ”något”. Tänk om jag blir hemlös? Tänk om jag inte får något jobb?

Trots att han själv aldrig fick stryk av pappan var det ”ett jävla liv” hemma och utbrotten var många. Syskonen åkte in och ut på behandlingshem, det var överdoser, ständiga besök på akuten och hans guldmedalj i taekwondo försvann, förmodligen till något av syskonens knark.

Som liten gömde Gago sig ofta och lekte själv. När han blev äldre höll han sig borta genom träningen. Pappan var dömd för mord och hade avtjänat sitt straff hemma i Serbien, långt innan föräldrarna träffades och Gago föddes.

– Det fanns ju där i bakhuvudet, säger Gago.

Som en konsekvens av sin uppväxt utvecklade han ett enormt driv. Han fokuserade på allt han gjorde, träningen, skolan. Favoritämnena var gymnastik och matte. Han skolkade aldrig och till skillnad från många av hans kompisar gick han ut gymnasiet – el-teleteknisk linje – med 3,6 i medel av 5,0 möjliga. Men det var träningen som var hans största fokus. Han kom hem från skolan, åt smörgåsen som hans mamma Radojka hade förberett åt honom, langade träningsväskan över axeln och tog tunnelbanan till träningen – en timmes resa. Varje dag. Han drack inte alkohol förrän han var 21 år och ”var ingen bråkstake”, säger han. Han hade helt enkelt inte tid att åka in till stan för att driva runt och slåss som så många andra tonåringar från förorterna gjorde, bland annat i Kungsträdgården i mitten på 1980-talet.

– Jag sökte aldrig slagsmål. Men det är klart, om någon muckade måste man ju försvara sig. Jag slog aldrig heller någon som låg ned som vissa andra gjorde. Mina slagsmål brukade vara ganska kortlivade. En, två smällar sen var det klart.

Gago tänker ofta på spåkvinnans ord till hans mor, att han var speciell. Han tog det inte nödvändigtvis bara som en gåva utan också som ett slags ansvar. Och att uppväxten var jobbig ser han som positivt. Det gav honom gnistan, hans jävlaranamma.

– För mig har det alltid varit enormt viktigt att göra sitt bästa oavsett vad det är. Om man har goda intentioner och ger allt man har, då har man även möjlighet att lyckas. Med allt. Jag råkade rikta min energi på fel grejer ett tag, men ska jag vara dömd för något, ja då var det väl lika bra att jag blev dömd för rånet som skrev svensk kriminalhistoria.

Men desto djupare vi glider in i hans ungdom, desto tydligare blir det att han inte ”råkade” rikta sin energi på fel grejer. Han tog ett noga övervägt beslut om att bli rånare och konsekvenserna som kunde uppstå, fängelse eller i värsta fall – döden. Han var 19 år.

– ”Jempa” Baydar frågade ifall jag ville jobba med honom. Han hade redan gjort några stora grejer med några som var äldre.

På den tiden umgicks Gago och tränade med dem som medier och myndigheter skulle döpa till ”Örnligan” (däribland Liam Norberg som skriver samma sak i sin självbiografi – att bli rånare var ett övervägt karriärsval).

– Man visste ju lite redan, säger Gago. Man hade hört när man var 14-15 bast om några, som var mycket äldre, som hade rånat Obs!-varuhuset i Fittja och kom över 5 miljoner. ”Wow, fem millar!”, tänkte man och kom ihåg hur de kom och hämtade pengar med tygväskor. Inga vapen, inga säkerhetsgrejer alls.

Varför bestämde du dig för att bli rånare?

– Pengar är väl klart, man ville ha allt det där som alla hade på 1980-talet. Adidasskor och inga jävla Obs!-dojor. Och så var det ju kicken. Tänk dig själv, där är vi supervältränade kampsportare och ser filmer som Made in L.A. som Heat är gjord på, Masters of Crime och Point Break. Kan de så kan väl vi, tänkte man då.

Som 19-åring resonerade Gago som så att man inte skulle ta något från oskyldiga människor som jobbade för sina pengar, resten var fair game.

– Värdetransportförare utbildas att lämna ifrån sig pengar när man hotar dem. Det ingår i deras utbildning att han eller hon kan bli rånad och de får lära sig att när det händer så ska du lämna pengar och larma efteråt. ”Gör inget som äventyrar dig, pengarna är försäkrade.” Det var det man visste som ung och tänkte: ”Jaha, om jag säger ’Ge mig pengarna!’, då gör de det även om det är en atrapp, för det ingår i deras jobb.”

Hans mål var aldrig att bli någon gangsterkung. Han säger att han var yrkesrånare, inte yrkeskriminell.

Vad är skillnaden?

– För mig är det så här. Man jobbar med högst två–tre personer. Det är vad som skiljer en riktig rånare från dem som bara snackar. En riktig rånare ändrar inte riktning och börjar med knark i stället om det inte finns något jobb. Inte för att dissa någon men rånaren gör allt själv, det är därför de har största respekten på fängelset. Då jobbar jag hellre som kock i två år och väntar på det rätta jobbet. Man håller sig till det man kan och är bra på. En yrkeskriminell gör vad som helst. Yrkesrånare har disciplinen, de är fysiskt vältränade, kan smälta in i alla miljöer och de är farliga. De är beredda att skjuta och döda för sin sak.

Var du beredd att göra det?

– Då var jag det.

Gotabanksrånet, den 5 november 1990, som Gago långt senare skulle bli dömd för, är det största rånet, värdemässigt, som någonsin utförts i Sverige. 930-miljonerskuppen har den kallats i medierna, enligt polisens matematik var summan 880 miljoner.

Bytet bestod mestadels av värdepapper (statsskuldväxlar, riksobligationer, statsobligationer och checkar utställda på olika banker) och endast cirka 800 000 kronor i kontanter, men trots att värdepapper kan spärras råder det skilda meningar om hur mycket bytet egentligen blev och vad som kunde säljas utomlands eller användas som säkerhet i både vita och svarta affärer.

Gago vägrar att uttala sig om exakta detaljer trots att rånet är preskriberat.

– Jag har aldrig gått med på att tala om rånet i detalj och som princip talar jag bara om saker jag själv kan stå för. I det här fallet är det andra inblandade och jag diskuterar inte sånt.

En av anledningarna till att de fälldes för Gotabanken, förutom dna – man hittade både Norbergs och Gagos hårstrån i rånarluvor – var faktiskt att de inte kunde redogöra för var de fått pengar ifrån till jorden runt-resan. Enligt polisen boardade Gago och hans målskamrater en flight som gick 22.30 från Köpenhamn den 7 november 1990, två dagar efter rånet. Prislappen: 57 578 kronor för alla tre.

Sedan skulle det gå nästan sju år innan Gago, som dömdes skyldig för medhjälp till grovt rån, började avtjäna sitt straff. Det blev en omständig process där det tog två år för överklagan att gå igenom först Hovrätten, sedan Högsta domstolen. Gago rymde men insåg snart att det var dags att ta tjuren vid hornen och överlämnade sig till myndigheterna.

Vad gjorde du de åren?

– Åkte jorden runt. Var på rymmen. Blev frikänd från ett rån. Levde livet helt enkelt.

Varifrån fick du pengarna?

– Om jag säger såhär. En bra rånare ska bara behöva göra fem rån sedan är han klar. Annars är det inte värt det. Det ska ju räcka minst ett par år, eller tre gånger så lång tid som det tar att planera. Du kanske följer en bil, kollar upp en bank och så vidare och det kan ta allt ifrån två månader till tre år.

Gago anlände till Hall en het högsommardag en månad innan prinsessan Diana dog 1997, och där tillbringade han sina tre år och sex månader.

Hur var det att sitta i fängelse?

– Det var inte så svårt när man väl bestämt sig. Men det är klart, det var tråkigt och jävligt jobbigt att inte få bestämma över sitt eget liv.

Att Gago var en av landets bättre kampsportare och dömd för ett av Sveriges största rån gav honom pondus på insidan.

– Alla vet vad du kommer dit för om du är rånare, du kanske har en målskamrat som är där före dig, man har suttit häktad, det har varit rättegång och i mitt fall hade det ju stått i tidningarna. Är du golare åker du på stryk, är du sexförbrytare åker du på stryk.

Om det var prestigen och pengarna som drev Gago till att bli rånare, så var det en insikt om konsekvenserna, kanske värre än att sitta i fängelse, som fick honom att börja tänka om. Dessutom ville hans flickvän att de skulle bilda familj, och, hans största mardröm var att bli kåkfarare.

När bestämde du dig för att sluta?

– Jag hade en bild av att jag aldrig skulle hamna i fängelse. Men det gjorde jag ju och väl där tänkte jag ”Fan det här är verklighet!” Sen är det så att av tio personer i fängelse är sju–åtta stycken dårar.

Dessutom hade Jempa, en av Gagos bästa vänner, börjat knarka ”hårt” inne i fängelset (vilket senare skulle sluta i självmord).

– Så det var inte så svårt att komma fram till att jag ville ha ut mer av livet än det ”här”. Då måste du ta dig i kragen så att du inte hamnar där igen. Och nästa gång skulle det bli minst fyra år om inte åtta eller livstid. Där ville inte jag vara. Så var det bara.

Vi kommer in på Snabba cash som visar misären också, precis som Heat och Scarface, förklarar Gago.

– Det är det jag gillar. Den glorifierar inte bara kriminella, den visar baksidan också, speciellt min roll.

Det går illa till slut för Mrado och i verkligen är det ju ofta så. Det är få grova brottslingar som har suttit i fängelse och sedan blivit skådespelare. Ärrade Danny Trejo (Sons of Anarchy, Heat och kultrullen Blood In Blood Out) som oftast spelar skurk och satt elva år i fängelse för bland annat rån, är det enda exemplet förutom Gago som dyker upp i en Googlesökning.

– Att hålla på med brott leder antingen till döden eller till knark. Det finns ingen som har klarat sig bra efter att ha levt länge i den världen. Det leder ju inte vanligtvis till det här jag gör nu.

Vad är jag förutom rånare? frågade sig Gago, och gör en pistol med handen.

Väl ute var det dags att byta bransch.

– Då var det någon som sa att jag var en grym ledare och en bra tränare och där föddes idén att bli idrottslärare och konsulent.

Gago började plugga på idrottskonsulentlinjen på Bosön. Han utbildade sig även till personlig tränare för Sveriges Olympiska Komitté och landslaget i taekwondo.

– Jag gick massa utbildningar genom SOK, säger Gago. Det var början till att jag förstod att det fanns schysta människor som kunde bortse från var du hade varit och ge dig en ny chans.

Han tränade bland annat Roman Livaja, OS-4:an i taekwondo i Sydney, 2000.

– Vem vill inte vara tränare i SOK och resa runt hela världen och träffa alla stora idrottare? För mig var det en dröm.

Och trots att folk ringde och klagade på hur Sveriges Olympiska Komitté kunde anlita honom med tanke på hans bakgrund, fick han behålla platsen.

Glenn Östh, sportchef på SOK, säger att även om det var länge sedan, kommer han väl ihåg uppdraget eftersom det är ovanligt att de inom idrotten träffar på personer med en så ”tråkig” bakgrund.

– Vi stöttade Dragomir ekonomiskt och med förtroende och han skötte sitt uppdrag klanderfritt. I fall vi har bidragit till att han kom tillbaka till samhället på en ”bättre väg” så känns det för vår del mycket bra.

I slutet av 2004 träffade Gago affärsmannen Johan Jansson, för vilken han berättade att han ville öppna en klubb där man kunde kombinera kampsporter med fys- och styrketräning.

– I kampsport blir man smidig men saknar de där riktiga fysövningarna.

De började spåna.

Jansson, som struntade i Gagos förflutna, hade en lokal på Östermalm och de bestämde sig för att köra ihop. Det var nervöst och spännande på samma gång för Gago som aldrig hade haft en egen firma och inte kände en kotte i Stockholms finaste stadsdel. Så åkte Jansson, fru och barn till Thailand över jul.

– Och så kom tsunamin. Det var hårt.

Gago pausar.

I tragedin miste hela familjen Jansson livet.

Lokalen var en byggarbetsplats, ­affärsplanen var ofullständig och Johan Jansson var den som hade haft alla kontakterna.

Men Gago bestämde sig för att köra själv.

– Jag var skyldig honom det.

Det var 2005.

Många långa arbetspass senare har han tränat alla möjliga på gymmet Extreme Training. Allt från finansmän till hockeyproffs, fotbollsspelare och skådespelare, inklusive både Noomi Rapace och Rooney Mara inför deras respektive roller som Lisbeth Salander i Män som hatar kvinnor och The Girl With The Dragon Tattoo.

– Det är i princip därigenom som alla mina kontakter kommer, säger Gago om sitt gym.

Det började med att Gago spelade sig själv.

– Jag gjorde de där smågrejerna, Exit (2006), och Gangster (2007), men det var bara polare som frågade mig om jag kunde ställa upp.

Gagos fem favoritfilmer

Papillion 1973

– Amerikanskt fängelsedrama. Den är lång och man kommer verkligen in i karaktärerna. Steve McQueen och Dustin Hoffman är så grymma. De vill därifrån. Tappar tänder. Äter kackerlackor. Räknar vågor. Kämpargrejen. En odödlig film för mig.

Svart katt, vit katt 1998

– Fransk-tysk-serbisk romantisk komedi. Den är konstnärlig och vacker och så älskar jag karaktärerna. Det är med riktiga romer och musiken är helt fantastisk. Den har jag på ”Juggeskivan” på gymmet. Alla måste lyssna på den men jag tror att de har börjat gilla den.

Det stora blå 1988 

– Franskt-amerikanskt drama. Det är en riktigt bra story – att tro på något och att kunna ge och släppa allt i tron på det du vill och känner.

Smutsiga Fingrar 1973 

Svensk triller. Smutsiga fingrar handlade om knark. Jätteläskig. (Gago gör stora rädda ögon.) Jag såg den när jag var jätteliten, den gjorde ett starkt intryck på mig. Det är en vissling däri som jag fortfarande kan utantill.

Scarface 1983 

Amerikanskt drama. Går ju inte att glömma. Lite förutsägbart kanske, men det var den första filmen jag egentligen såg på bio. Vi hade plankat in på Filmstaden och kom in precis när han säger: ”All I have in this world is my balls and my word and I don’t break them for no one”. Filmen hade en viss betydelse för en viss tid i mitt liv.  

Gago berättar om hur han slumpartat halkade in i filmens värld en kväll när vi lyxar till det och sitter i Langhams bar, där vinglasen i kristall står på 30 centimeter hög fot och drinkarna skakas i cocktailshakers av silver. Han kostar på sig att dricka två öl och en bourbon, trots att han måste upp i ottan som vanligt följande dag. Han och kollegorna blir upphämtade av en chafför varje morgon mellan 05.00 och 06.00 som kör dem den timslånga vägen till studion.

Han berättar att många inom filmvärlden började träna på hans gym och att bland andra Malte Forsell, producenten bakom filmer som Callgirl, The Girl With The Dragon Tattoo, Dancer in the Dark och Ondskan, hörde av sig ibland och frågade om han kunde hjälpa till med att skaffa fram folk. En gång sökte de ”juggar” som skulle passa i buseroller. ”Kanske du själv?”, hade Forsell frågat.

Då blev det en roll i Josef Fares mörka drama Leo, en i Wallander och så småningom Snabba cash 1 och 2.

– Det var ju inte liksom: ”Wow, nu ska jag bli skådespelare.” Det var fortfarande polare som frågade om jag kunde hjälpa till.

I filmen Leo gestaltade Gago en karaktär som först stöter på en upptagen tjej, sedan hotar henne och det slutar med att han skjuter henne och pojkvännen, som överlever.

– Han är en fantastisk skådespelare – har en jävla närvaro och tar fram något autentiskt. Han är lyhörd och hans lojalitet gentemot filmen är oslagbar, säger Fares som regisserade Gago i Leo.

När Gago blev kontaktad angående en roll i Snabba cash tänkte han fortfarande inte seriöst på att bli skådespelare. Men det var för att han var osäker. Drömmen hade börjat slå rot.

– Jag tänkte att det skulle vara kul men kanske lite svårt med min bakgrund och kulturvärlden, du vet.

Men Gago hade fel.

Fredrik Wikström Nicastro, 34, är producent på produktionsbolaget Tre Vänner och har producerat alla tre Snabba cash-filmerna.

– Dragomir har hjälpt oss med research och autenticiteten i manus och han har även hjälpt till att hitta skådespelare och statister med jugoslaviskt ursprung. Han har varit som en spindel i nätet, faktiskt. En fantastisk tillgång för filmerna.

Gago själv härleder sitt engagemang tillbaka till sina rädslor.

– Jag har spelat i hela mitt jävla liv. Olika grejer, från det att jag var barn tills jag fick mina filmroller. För mig är det på riktigt saker och ting, inte en roll jag spelar i två veckor. Jag har sett en del skådespelare snacka om vad de ska göra senare den dagen och sedan ska du gå in och leverera en mördarreplik eller en sorglig grej. Jag spelade inte Mrado, jag var Mrado.

Easy Money som filmen heter på engelska, har lockat publik i hela Europa och fått strålande recensioner i USA. Självaste Martin Scorsese presenterade filmen vid premiären i somras och nu ska det göras en amerikansk version, precis som The Girl With The Dragon Tattoo. (Nicastro är även medproducent på den amerikanska remaken av Snabba cash 1 som just nu utvecklas av Warner Bros. i Los Angeles.)

Gago är hittills den ende i filmen som har vunnit ett internationellt pris (Flanders International Film Festival Ghent – Best Actor, 2010) för sin tolkning av Mrado, medan Joel Kinnaman vann Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för J.W. 2010.

Efter Snabba cash började Hollywood få upp ögonen för Dragomir Mrsic. Men det var inte förrän All You Need Is Kill, som Gago via sin agent Actors in Scandinavia första gången aktivt sökte en roll.

Gago lär sig repliker. Diktafonen är en present från hans käresta: ”Isabel har alltid stått vid min sida. Hon tar fram den goda sidan i mig.”
Gago lär sig repliker. Diktafonen är en present från hans käresta: ”Isabel har alltid stått vid min sida. Hon tar fram den goda sidan i mig.”

Trots att det hade gått 15 år sedan han åkte fast för Gotabanksrånet när Snabba cash hade premiär, dyker hans förflutna fortfarande upp.

”Är din pappa rånare?” hade en flicka på skolan högt och ljudligt frågat Gagos son Max en dag förra året. Max brast i gråt och var otröstlig. Han gick i tredje klass och hade alldeles nyligen fått reda på sanningen om sin fars tidigare liv. Max blev chockad och trodde att han skulle mista alla sina kompisar.

– Mamma och pappa och Juliette hade en hemlighet för mig i en massa år tills jag var tio, förklarar Max. De tyckte inte att jag var tillräckligt stor förrän då, och då berättade de att pappa har varit en gangster.

Skolan ringde Gago som kastade sig i bilen. När han nådde fram hade stormen bedarrat.

”Bara så du vet tycker jag att det är fett coolt”, hade en annan flicka tröstat Max.

Senare körde Gago hem sonen och flickkompisen, som inte riktigt ville släppa ämnet.

”Körde du mot rött?”, ”Hur mycket pengar fick ni?” Gago gör till rösten för att låta som en liten tjej.

– Och där sitter jag i bilen i värsta förhöret av en nioåring som ser ut som en liten ängel, säger han och brister ut i skratt. Ja, vad säger man?

Det var inte förrän för några år sedan som Gago började må riktigt bra och kunde hantera reaktionerna från omgivningen. Familjen är hans allt.

– Inget går upp mot ett familjeliv, säger han. Ingmar Bergman sa tvärtom, att konsten gick före familjen. Så är det inte för mig. Mina barn är det bästa jag har gjort.

Fastän relationen till hans egna föräldrar och syskon genom åren har varit komplicerad talar han varmt om hur pappan lärde honom att spela schack som pojke och han kallar sin mamma ”cer” som betyder dotter. Det började han med när hans morfar gick bort, ett sätt att visa att han nu skulle ta hand om henne. I dag är föräldrarna pensionärer, hans bror brottas fortfarande med missbruk och strax före jul gick systern bort efter en lång tids sjukdom. Han har känt ansvar för sina föräldrar och äldre syskon sedan han var grabb och när han själv skaffade familj satsade Gago allt på att Max och Juliette skulle få det han själv aldrig fått – från skogspromenader till en pappa som busar och leker zombies med dem.

– Jag tror att man blir formad av omgivningen till viss del, säger Gago och tänker på sin barndom och hur det såg ut i Fittja när han var tonåring.

– Det kanske hade varit annorlunda om man hade suttit hemma och lekt med smurfarna på Östermalm.

Max ska bli skådespelare som pappa när han blir stor och spela in actionfilmer. Juliette vill också bli skådespelare, men är mer intresserad av att göra romantik och komedi.

Mamma till Max och Juliette är Isabel Alonso, Gagos livskamrat sedan många år.

– Han är en fin pappa och vi har väldigt roligt som familj, säger Isabel som håller sig i kulisserna medan hennes man står framför kameran.

– Det är en dubbel känsla att ha en man som är en skådespelare med stigande stjärnstatus, erkänner hon. Det är verkligen jättekul att han är så duktig och att folk kommer fram: ”Åh, Mrado!” På det sättet delar jag gärna med mig, men det är lite jobbigt när man även måste dela med sig av egentiden. Jag har inte hunnit vänja mig vid allt det här än.

Det har blivit 2013. Matias Varela guldbaggenominerades för bästa huvudroll och Fares Fares för bästa biroll i Snabba Cash 2. Gago blev nästintill irriterad över dem som hörde av sig och sa att ”det borde ha varit han”.

– Man ska vara glad över det man har och inte ondgöra sig över det man inte får, säger han. Matias och Fares gör jättebra roller.

I stället berättar han att tre utländs­ka producenter och regissörer har hört av sig angående spännande projekt varav ett i Kroatien. I Sverige pågår just nu förhandlingar med Tv4 om en tv-serie som heter Alex som produceras av Tre Vänner där Gago både spelar och agerar manusförfattare och producent. Han är även med och planerar att göra film på helikopterrånet 2009 och han spelar i en zombiefilm som är under utveckling. Gymmet driver han vidare som vanligt.

Gago trivs med var han är i livet. Han säger att han inte vill ha något ogjort för då hade han inte varit den personen han är i dag.

Tänker du ofta på ditt tidigare liv?

– Vi har alla våra demoner som vi måste brottas med varje dag för att gå vidare i livet, det är olika för alla. I mitt fall tänker jag varje kväll på hur jag ska göra för att min familj och folk runtomkring mig ska må bra.

Har du skuldkänslor?

– Det viktiga är inte vad du har gjort, det viktiga är vad du har lärt dig av det du har gjort, resonerar han.

– Jag ångrar ingenting.

Dragomir Mrsic

Familj: Sambon Isabel Alonso, dottern Juliette, 12, och sonen Max, 10.

Bakgrund: Dömd för rånet mot Gotabanken 1990, det största rånet i Sveriges historia. Driver sedan 2005 gymmet Extreme Training på Östermalm i Stockholm. 

Karriär: Mindre roller i filmerna Exit och Gangster. Hyllades för Josef Fares Leo och slog igenom stort i Snabba cash som torpeden Mrado.

Aktuell: Med actionfilmen All You Need Is Kill med bland andra Tom Cruise, Bill Paxton och Emily Blunt. Regi: Doug Liman, känd från första tre Bournefilmerna.

Läs hela artikeln

Köp artikeln och läs när du vill. Fysiska prenumeranter får också tillgång till ett år gamla artiklar.

Bli prenumerant

RELATERADE ÄMNEN

Film Skådespelare